Ексклюзиви
середа, 29 травня 2024 22:59

Дональд Трамп змінив риторику. Тепер зібрався бомбити Москву

Дональд Трамп змінив риторику. Тепер зібрався бомбити Москву
фото: eastnews.ua

Потенційний кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп здивував останніми заявами про Україну та Росію. Що стоїть за гучними промовами, - розбиралася Gazeta.ua.

Одним махом

Екс-президент США Дональд Трамп заявив днями, що якби Росія вдерлася на територію України за його перебування у Білому домі, він би бомбив Москву. Аналогічно, за його словами, діяв би і в разі агресії Китаю на Тайвань.

Ці заяви здивували не лише прихильників Трампа, але й впливових осіб у фінансових колах. Адже раніше він виступав, як мінімум, за переговори з Путіним, до якого навіть висловлював симпатію. Наприклад, раніше він пропонував запросити Путіна та Зеленського в одну кімнату заради укладання угоди.

Цінна увага

Насправді треба зауважити на тому, шо Трамп - дуже публічна та медійна персона. Він любить шокувати. Минулого тижня у США вибухнув скандал із прославлянням часів нацизму через невдалий передвиборчий ролик Дональда Трампа, де він говорить про промисловий розвиток, "як за Третього рейху". Передвиборчому штабу довелося виправдовуватися і пояснення видавалися недолугими: хтось "зліпив" ролик, хтось його недодивився, - і провокативний матеріал був опублікований від імені Трампа. Цим скористався Джо Байден, який висловив обурення "мовою Гітлера".

Тепер Трампу не завадив би ще гучніший скандал, але зі знаком "+". На додачу, у США розпочато сезон збору коштів потенційними кандидатами у президенти. Хто більше назбирає - того й висунуть. Хоча це не завжди спрацьовує, але зв'язка є. Тому Дональду Трампу треба привертати до себе увагу. Тим паче, після того, як голова великого інвестиційного фонду Blackstone підтримав Трампа.

Неочікуване - очікувано

Підтримка потужної фінансової структури може стати позитивним сигналом для екс-президента США. Коли повернення у Білий дім стає дедалі реалістичнішим, треба коригувати риторику. Бо днями сталося прикре непорозуміння: особливо активні трампісти накинулися на відомого актора Роберта Де Ніро за його політичну позицію. Зокрема, за підтримку України та Ізраїлю. Ще у рамках дискусій навколо допомоги Україні у Конгресі США чимала частина республіканців виступала за її надання задля протистояння РФ, питання було в умовах. Проголосувавши, ті ж республіканці тепер приписують допомогу Україні - собі в актив. До того ж, активною прибічницею України є Нікі Хейлі, конкурентка Трампа в Республіканській партії. Хоча вона зняла свою кандидатуру з виборів та публічно підтримала екс-президента. Дискусії серед республіканців тривають. Головне - ці дискусії відбиваються і на підтримці серед американців. Тому сам Трамп нічим не ризикував. На додачу, розмив аргумент передвиборчої кампанії Джо Байдена. Цю заяву Трамп зробив на заході по збору коштів, який відбувається у Голлівуді та через який, до речі, Байден відмовляється особисто бути присутнім на Глобальному саміті миру у Швейцарії.

Агресивний переляк

Тому у Москві неабияк стривожилися. Можна, звісно, все це списати на передвиборчий популізм з розрахунку перетягти на свій бік проукраїнськи налаштованих виборців, припускає один із російських пропагандистських пабліків. Але, вважають там, така відвертість насторожує. Чи не отримає Росія в обмін на критику "сонного Джо" та на сподівання трампівського реваншу "собі на голову таке, що нинішні часи будемо згадувати з ностальгією", задаються питанням російські пропагандисти.Реакція російської влади - стримана. Більш-менш коментує голова комісії Ради федерації по інформполітиці Олексій Пушков. На його думку, Трамп "працює на публіку, це не більше ніж передвиборча риторика".Однак саме ця обережність доводить - до трампівського розвороту по Україні та Тайваню у Кремлі ставляться серйозно.

Виправдає очікування?

Цікаво, що про вислови Трампа стало відомо зі ЗМІ. Отже, це може бути зондуванням реакції на різні заяви по Україні та Китаю перед повноформатною передвиборчою кампанією та дебатами, на які він згодився з Байденом. Про це свідчить і висловлювання його колишнього представника в Організації по безпеці та співробітництву у Європі Джеймса Гілмора. Гілмор на зустрічі з донорами заявив, що Трамп підтримуватиме Тайвань, він не є ізоляціоністом, а просто-напросто моделює ситуацію, щоб змусити союзників приділяти більше уваги оборонним питанням. Іншими словами, активніше вкластися у власні ВПК, як то роблять нині США. Окрім іншого, такі сигнали позитивно сприймаються "яструбами" і в самих Сполучених Штатах, особливо у промислово-бізнесових колах.

Найбільше розчарування Путіна

Сукупно все це свідчить, що Трамп схильний вибудовувати більш рішучу політику по Україні, особливо на тлі вагань Білого дому по дальності обстрілів. Можна вважати такі заяви передвиборчими, але, якщо він виграє і війна триватиме, Дональду Трампу доведеться дотримуватися жорсткої політики. Зрештою, саме він (за свого президентства і під впливом оточення) почав активно надавати зброю Україні для оборони. Тому рішуча відсіч Трампа Росії буде логічною.

Тим не менш, джерело, поінформоване у політичних процесах у США, розповіло Gazeta.ua, що вірогідні конкуренти на виборах почали особливо ретельно вибудовувати риторику по Україні після візиту Путіна до Китаю. Альянс Москви з Пекіном є тривожним дзвіночком, котрий змусить будь-якого з них у разі перемоги підтримувати Україну. Питання - у ступені такої підтримки. І Трамп підвищує ставки, що, до слова, частково перекриває погрози нинішнього господаря Кремля про застосування ядерної зброї.

Це може стати найбільшим розчаруванням Путіна за всі двадцять років правління та поховає сподівання на завершення війни в Україні хоча б частково на бажаних для нього умовах.

Зараз ви читаєте новину «Дональд Трамп змінив риторику. Тепер зібрався бомбити Москву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути