четвер, 06 січня 2022 09:32

Теплиця з пляшок пропускає сонячні промені

Автор: diapason.com.ua
  Для теплиці середніх розмірів знадобиться 500 прозорих пластикових пляшок однакового розміру. Така споруда прослужить п’ять років
Для теплиці середніх розмірів знадобиться 500 прозорих пластикових пляшок однакового розміру. Така споруда прослужить п’ять років

— Зробив торік теплицю з пластикових пляшок. Вони без діла валялися. Як задумав постройку, ще трохи зібрав у сусідів. Задоволений, — каже 55-річний Іван Парпура із села Трудове Криворізького району Дніпропетровської області.

Така теплиця заощаджує гроші, бо для будівництва потрібно купити тільки брус та цвяхи. Для споруди середніх розмірів вистачить 500 пляшок однакового розміру. Бажано прозорих. Вони забезпечують доступ світла й захист від вітру.

— Моя теплиця працює, як термос. Коли на вулиці 20 градусів морозу, в ній 5 теп­ла. І це без опалення. Конструкцію легко мити водою зі шланга. Простоїть не менш як п'ять років. Найкраще місце — на городі за хатою. Це має бути з південної чи південно-західної сторони від будівлі. Де мало вітру й багато сонця.

Там розчищає місце від бур'янів і кладе бруси чи шлакоблоки, щоб захистити від вологості. Для каркаса використовує прямокутну підставу з брусків 10х7 см. Встановлює вертикальні несучі балки з такого ж бруса.

Перший ряд пляшок прикручує саморізом до каркаса. З решти пляшок зрізує дно й одягає одну на іншу, формуючи стіну. Їх кріпить між собою чи натягує на прут. Для міцності стін між несучими брусами натягує мотузок або встановлює з двох сторін металеву сітку. На дах прикручує саморізами шматок пластику, щоб стікала вода. Двері в теплицю робить також з пляшок. Каркас вішає до стіни на завіси.

— Пластикові пляшки виграють по вартості перед полікарбонатом. Але програють за довговічністю, — додає Парпура.

Зараз ви читаєте новину «Теплиця з пляшок пропускає сонячні промені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути