вівторок, 03 квітня 2007 15:56

Шведські стінки витримують 130 кілограмів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Трирічному киянинові Тарасу дитячий спортивний куточок дістався у спадок. До цього на ньому 10 років займався син маминих друзів Степан. Шведську стінку кілька тижнів тому встановили у коридорі. Через низьку стелю довелося ножівкою відпилювати від драбини
Трирічному киянинові Тарасу дитячий спортивний куточок дістався у спадок. До цього на ньому 10 років займався син маминих друзів Степан. Шведську стінку кілька тижнів тому встановили у коридорі. Через низьку стелю довелося ножівкою відпилювати від драбини

У багатьох дітей змалечку болить спина. Лікарі кажуть, що школярі мало займаються фізичними вправами, зате годинами сидять за комп"ютерами. Зарадити цьому можуть домашній спортивний куточок чи шведська стінка.

— Мій 9-річний син Андрій пролежав у лікарні майже всю чверть. А в школі на фізкультурі проходили підтягування та прес. Він вийшов із лікарні кволим, не міг виконати жодного завдання. Дуже соромився, й однокласники з нього сміялися, — розповідає киянка Олександра Мірошніченко, 33 роки.

Батьки купили Андрієві шведську стінку. Віддали трохи більше тисячі гривень. Тепер хлопець проводить чимало часу на домашньому спортмайданчику. А з фізкультури він один із перших у класі.

— Облаштували вдома міні-спортзал за дві години. Чоловік свердлом продовбав дірки у стелі та вкрутив туди товсті шурупи. Стінка добре трималася. Для надійності ще прикрутив її до стіни, — додає Олександра.

Шведські стінки продають у магазинах спорттоварів. До драбин для дорослих пропонують 5–7 додаткових пристосувань для занять. А стінки "спортивний дитячий куточок" ідуть у комплекті з канатом, кільцями та мотузяною драбиною.

У київському магазині "Інтер-атлетика", що на Мельникова, 48, пропонують два види стінок. Доросла коштує 812 грн. До неї можна причепити: турнік із брусами за 238 грн, лаву для пресу за 488 грн, навіс для пресу з упором на руки за 469 грн чи лаву для тренування спини по 478 грн. Ці елементи можна прилаштувати і до дитячого куточка. Він коштує 983 грн.

Перед стінкою має бути два метри вільного простору

— Доросла стінка витримає вагу 130 кілограмів. А на дитячій людям, важчим за 70 кілограмів, краще не займатися. Під такою вагою стінка, може, й не зламається, але ризикувати не варто, — каже продавець магазину Лідія Костенко, 29 років.

Жінка радить встановлювати стінку так, щоб перед нею було щонайменше 2 м вільного простору. Менша відстань не дозволить виконувати вправи. Та й поблизу шафи чи столу можна ненароком ударитися.

У столичному магазині "Спортмастер", що на бул. Лесі Українки, 28, продають багато тренажерів, а шведська стінка — одна. Але у зібраному вигляді вона компактна, підійде для маленької кімнати. На металевому каркасі через одну розташовані дерев"яні та металеві сходинки. До основи приварені ручки-бруси, які можна скласти. А лава для пресу причіплюється за верхню сходинку і щільно прилягає до стінки.

— На турніках м"які поролонові ручки. На них руки не ковзатимуть і мозолів буде менше, — пояснює продавець-консультант магазину "Спортмастер" Володимир Гончарук, 23 роки.

Поряд зі "Спортмастером", у магазині "Товари для спорту та туризму", є металеві й дерев"яні спортивні стінки. Залежно від кількості додаткових тренажерів вони коштують 1300–2000 грн.

На пр-ті Перемоги, 9/47 (Повітрофлотський міст), у магазині "Спортек", стоїть щонайменше 20 шведських стінок. Їх виготовляють у Дніпропетровську та Харкові. Такі коштують від 605 до 2000 грн. Найдорожча виготовлена з цільного буку. Спортивний куточок для дитини на вигляд подібний до літери "П".

— На дорослу стінку вішаєте кільця, канат і сходинки на мотузці, і вона стає "дитячою". Тоді на ній можуть займатися і дорослий, і дитина. Комплект додаткових тренажерів коштує 230–250 гривень, — каже продавець "Спортеку" 20-річний Артем Ігнатович.

Усі стінки розраховані на висоту 230–280 см. У кімнату з дуже високою стелею, підвісною або гіпсокартонною, треба обирати моделі з надійним кріпленням до стіни.

— Для дитини краще обирати дерев"яні спортивні комплекси. Вони "тепліші" за метал. А дерев"яні драбини — із заокругленими деталями. Нижня сходинка має кріпитися близько до підлоги. А відстань між ними — десь 25 сантиметрів, — радить 37-річна Олена Нікопольська, продавець спортивних товарів на столичному ринку "Юність". Там спортивні куточки коштують 700–1200 грн.

Бажано, щоб конструкція була зроблена з натурального дерева і вкрита подвійним шаром лаку. Покриття вбереже руки від скалок. Для безпеки під стінкою обов"язково треба покласти мат. Або хоча б м"який матрац.

Тренажер не витримав важкого друга

У киянина Віктора Фортанова, 29 років, шведська стінка вивалилася зі стіни. Це сталося після того, як на ній позаймався його друг Олег.
— Олежка ростом під два метри і важить кілограмів 140. Зайшов до мене в гості, вирішив декілька разів підтягнутися для підтримання "гарної фізичної форми". Я ще пожартував, що його цією стінкою придавить, — розповідає Віктор.
Коли хлопець підтягнувся втретє, шурупи не витримали і стінка з тріском вилетіла зі стелі. Добре, що Олег швидко зорієнтувався і притримав падаючий тренажер. Усе обійшлося.
Дірки довелося закласти цементом, а стінку переносити на 10 см в інший бік. Для надійності Віктор прикрутив її ще й до стіни.

Зараз ви читаєте новину «Шведські стінки витримують 130 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути