понеділок, 20 березня 2017 00:45

Старі вікна утеплюють самоклеючою гумою

Автор: ФОТО З САЙТА www.idealsad.com
  Занадто старі вікна, деревина яких зносилася, відновлювати небезпечно. Рами можуть зламатися, а скло — поранити людей
Занадто старі вікна, деревина яких зносилася, відновлювати небезпечно. Рами можуть зламатися, а скло — поранити людей

— Зробив реконструкцію старих рам. Маємо історичний будинок, не хотів його псувати. Вікна виходять на центр міста, у всіх сусідів — дерев'яні. Переробив старі й утеплив гумовими прокладками, — розповідає 42-річний Віктор Васильєв з Одеси.

Відновити старі вікна можна, якщо рами цупкі й не згнили. Перевірити їх просто — треба стамескою зняти верхній шар дерева на 2 міліметри. Якщо при цьому поверхня не розсипається, а видно тверду дошку — можна переробляти.

— Занадто старі вікна, деревина яких зносилася, відновлювати небезпечно, — каже столяр з Одеси Микола Денчук, 39 років. — Рами можуть зламатися, а скло — поранити людей. Краще замовити нові вікна. Реконструювати можна, якщо зіпсувався зовнішній шар, погано зачиняються та з'явилися щілини, через які дме.

Починати реконструкцію вікон слід із перевірки монтажних з'єднань і петель.

— Якщо вікна закріплені на тонких заіржавілих петлях, а трикутники по кутах покривилися — їх треба замінити. У будівельних магазинах можна придбати петлі-ключі, які розкручують, або прості петлі — схожі на ті, що чіпляють на дверях.

Краще робити ремонт удвох чи втрьох — щоб було кому потримати під час демонтажу та примірки після ремонту. Треба зняти вікна, покласти їх на підпору з чотирьох табуретів. Відшліфувати рами.

— Там, де є викривлення, слід зняти верхній шар дерева на 3 міліметри в глибину та прибити поверх тонкі планки. Так само вирівняти дерев'яні лутки.

Під час примірки потрібно зробити помітки для завіс — куди їх кріпити.

— У місці, куди прибиватимете нові завіси, на лутці краще забити дерев'яні кілки або ­планки зі свіжого дерева, щоб не розпалася стара деревина.

На відремонтовані рами треба прикріпити гумові ущільнювачі. Вони не пропускають холодне повітря.

— Ущільнювачі кріплять між стулками. Є два види — які вставляють між тильною та внутрішньою частиною вікон, а також такі, що клеяться. Самоклейки краще кріпити після того, як пофарбуєте вікно.

Перед фарбуванням рами просочують антисептиком для дерева. Вікна довше служитимуть.

— Нанесіть два шари просочення. Почекайте, хай підсохне, а тоді пройдіться по вікну твердою щіткою — щоб здерти бульбашки. Після цього фарбуйте м'якими щіточками. Найкраще взяти дисперсійну фарбу — вона добре тримається. Не фарбуйте під прямими сонячними променями та в спеку. Бо тоді фарба пересушить щітку й погано лягатиме на поверхню.

Коли висохне, слід за допомогою шайб і штирів з'єднати вікна, повісити на місце та зачинити.

Зараз ви читаєте новину «Старі вікна утеплюють самоклеючою гумою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути