понеділок, 10 серпня 2020 00:21

Профнастил кріплять у спеку

— Профнастил і металочерепиця у нас з'явилися років 15–17 тому, — говорить 50-річний Василь Солодун із райцентру Іршава на Закарпатті. — Міцніший і красивіший за оцинковану бляху, є різні кольори. Зараз зрозуміли, в чому різниця. Бо в когось досі як новий, а хтось уже тричі змінив.

Василь Михайлович працював бляхарем. Гнув з оцинкованої жерсті водостічні труби, жолоби. Зараз покриває дахи і робить паркани з профнастилу. Радить, як обрати матеріал. Має різну товщину, висоту, колір, вміст цинку й фарби. Є однотонні, з візерунком, матові, глянцеві.

— Першим обирайте колір, — каже. — Якщо однотонний, то матове покриття краще за глянцеве. На ньому не видно пилюки. Раджу купувати з малюнком, плямистий. Зараз є під камінь, цеглу, хакі. На таких не видно пошкрябин, увігнутостей, бруду, потьоків іржі.

Профнастил для побутових споруд продають висотою від 8 до 25 мм. Що вища хвиля, то жорсткіший матеріал.

— На паркан беріть не нижче 15 міліметрів, — розповідає Василь Солодун. — Не погне вітер. Настил виготовляють із плаского листа шириною 125 сантиметрів. Що вища хвиля, то вужчий вийде лист. Приміром, ширина 8-міліметрового — 120 сантиметрів, 20-міліметрового — 115. Стовпчики паркану ставте під розміри листів, щоб не було відходів.

Каже, товщина металу не впливає на довговічність.

— Має значення покриття — фарба і цинк. Головне, не пошкодити їх під час монтажу, — пояснює. — На місці свіжої пошкрябини за рік-два буде діра.

Профнастил кріплять у теплу сонячну погоду, коли він максимально розширюється від температури. Прикріплений узимку — на спеці вигнеться.

— Різати слід ножицями, не болгаркою, — каже Василь Солодун. — Зрізи зафарбувати ґрунтовкою по металу. Так само захистити місця, куди впала викрутка чи молоток.

Для кріплення використовувати шурупи з гумовою підкладкою. Продаються під колір проф­настилу. Звичайні оцинковані шкрябають матеріал, він псується швидше.

Зараз ви читаєте новину «Профнастил кріплять у спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути