понеділок, 08 жовтня 2018 00:06

Пожежа виникає від жиру на плиті

— Нещодавно була свідком страшної трагедії. У сусіда згоріла дача. Будували будинок і господарські споруди довго. Два роки тому заселилися. І треба ж такому статися — вогонь знищив усе за годину. Мені й зараз страшно. Як уникнути такого нещастя? — запитує Ірина Чумак, 64 роки, з Чернігова.

— Пожежа в будинку — таке може статися з кожним. Особливо якщо не звертати увагу на деякі деталі, — говорить 65-річний Максим Ревуцький, рятувальник на пенсії із Ковеля на ­Волині.

Головна причина домашніх пожеж — недбальство під час приготування їжі. Коли використовуєте піч або духовку, обов'язково стежте за нею впродовж усього процесу. Негайно вимикайте газ, якщо з'явився дим.

Навіть невеликий вогонь може швидко вийти з-під контролю, коли плита вкрита шаром жиру чи іншим легкозаймистим брудом. Перед використанням її слід добре вимити.

— Засмічені димоходи в каміні або печі також можуть стати причиною пожежі. Або призвести до отруєння чадним газом. Їх треба вчасно чистити. Наявність значної кількості електроприладів у будинку є серйозним фактором ризику. Як правило, на дачах використовують малопотужні генератори. Тому проводка працює на межі можливостей. Це призводить до виникнення замикань.

Не можна встановлювати обігрівачі біля ліжка та штор. Увімкнутий прилад повинен стояти мінімум за півтора метра від легкозай­мистих речей. Його краще встановити на тверду поверхню — підлогу з керамічної плитки.

— Невеликий вогнегасник може допомогти швидко загасити вогонь. Перш ніж той вийде з-під контролю, — каже Максим Ревуцький. — Коли ви готуєте, завжди тримайте рушник поблизу. Ним швидко накриєте полум'я. Врятувати життя зможе димова сигналізація. Її слід замінювати щодесять років. Рекомендую щомісяця робити пробні випробування датчиків диму. Щоб знати, працюють вони чи ні.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа виникає від жиру на плиті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути