четвер, 07 червня 2007 17:32

Насадка не залишає на одязі блискучих слідів

35-річна киянка Вікторія Кравченко працює санітаркою у столичній лікарні N10. На день народження колеги подарували їй праску з протипригарним покриттям.

— У моїй старій прасці підошва зовсім "витерлася", — розповідає Вікторія. — Доводилося постійно її чистити, щоб не прилипала до тканини. Дуже обережно прасувала речі з шовку, щоб не пригоріли.

Протипригарну підошву ставлять на праски більшість виробників, пояснює продавець "Ельдорадо" на Подолі 19-річна Олександра Вітер. Підошву роблять із алюмінію чи нержавіючої сталі. Метал обробляють, наносять спеціальне покриття. У прасках "Тефаль" деякі підошви роблять із металокераміки. Вона добре ковзає по тканині й не залишає складок. Але якщо впаде — може тріснути. Металеву вважають надійнішою.

— Однією з найкращих уважають підошву із захисним напиленням від "Філіпс", — каже Марина Колесник, 29 років, із "Фокстроту". — Вона не боїться подряпин. Можна без боязні прасувати сукню з металевою блискавкою.

У прасках "Тефаль" і "Браун" для делікатних тканин використовують спеціальну насадку, яку одягають на підошву. Між праскою та тканиною утворюється повітряна подушка. Насадка не робить блискучих плям на темних тканинах.

— Практично всі праски, які коштують більше 200 гривень мають функцію "самоочищення", — розповідає Марина Колесник.

Праски "Браун" можна чистити металевою мочалкою для посуду

На прасці треба виставити режим найвищої температури й натиснути клавішу подачі пари. Сильний паровий струмінь виб"є з дірочок на підошві накип і вапно, які утворюються через жорстку воду.

— Будь-яку підошву треба час від часу чистити, — каже Олександра Вітер. — Для цього продають спеціальні олівці, схожі на тюбики із сухим клеєм. Забруднення на підошві треба "помалювати". Олівець стирає бруд, як гумка.

Чистити підошву доводиться нечасто. При щоденному прасуванні — раз на кілька місяців. Бо протипригарне покриття все-таки не чорніє так, як у старих прасках. Олівець для чищення коштує 14 грн. Продавці твердять, що його вистачить на рік. А виробники "Браун" із підошвою з нержавійки та захисним покриттям радять  праски цієї фірми чистити металевою мочалкою для посуду. Підошва "Браун" не боїться подряпин.

Вибирати праску для Вікторії Кравченко колеги доручили секретареві керівника Тетяні. Вона купила "Філіпс" із покриттям "Кареза".

— Праска потужна — 2 кіловати. Мені пояснили, що вона зможе випрасувати найскладнішу тканину, — каже Тетяна. — Має режим самоочищення, вертикальне відпарювання, щоб прасувати штори й костюми. Така функція є у дорожчих прасках, від 300 гривень. А цю модель "Філіпс" у "Ельдорадо" продавали за 220.


Скільки коштує праска з функцією самоочищення


 Фірма,
назва моделі
Потужність, кВт  Матеріал
підошви
 Ціна,
грн
 Мережа
 Браун, SI 2010  1,4  алюміній  159  Ельдорадо
 Панасонік, Ni-A735S  1,8  титанове покриття  187  Домотехніка
 Мулінекс,
ІМ2045 Рrincipio
 1,8  нержавіюча сталь  195  Фокстрот
 Ровента, DX 1300  2  нержавіюча сталь  219  Ельдорадо
 Тефаль, FV 3210  1,8  металокераміка  239  Фокстрот
 Філіпс, GC 3220  2,2  нержавіюча сталь
з керамічним покриттям
 241  Фокстрот
 Браун, SI 6590  1,9  нержавіюча сталь зі спеціальним покриттям, із насадкою
для делікатного прасування
 439  Фокстрот
 Тефаль, FV 5177  2,3  металокераміка, з насадкою для делікатного прасування  440  Домотехніка
Зараз ви читаєте новину «Насадка не залишає на одязі блискучих слідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути