четвер, 03 вересня 2009 19:38

На Білосарайській косі звили гнізда кучеряві пелікани

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Цього року на Білосарайській косі на Донеччині звили гнізда сім пар кучерявих пеліканів. Їх занесено до Червоної книги України. Востаннє птахів бачили тут сто років тому
Цього року на Білосарайській косі на Донеччині звили гнізда сім пар кучерявих пеліканів. Їх занесено до Червоної книги України. Востаннє птахів бачили тут сто років тому

"Кучеряві пелікани не гніздяться ніде в Україні, це сталося вперше, — запевняє директор регіонального ландшафтного парку "Меотида" Геннадій Молодан, 63 роки. Територія парку охоплює прибережну смугу Азовського моря в Новоазовському та Першотравневому районах Донецької області. Заповідник загальнодержавного значення Білосарайська коса — його частина. — А цього року сім пар прилетіли до нас на Криву косу з Росії та звили гнізда. Їх занесено до Червоної книги України. Востаннє ці птахи гніздилися в Північному Приазов"ї 100 років тому".

Окрім пеліканів, на піщаній стрілці живе 250 видів пернатих, зокрема найбільші в Європi колонії сріблястої чайки та чорноголового мартина. Але влітку їхній спокій порушують відпочивальники.

Маріупольська громадська екологічна організація "Чистий берег" здійснює рейди на Білосарайську косу. Двічі на тиждень збирають у заповіднику порожні пляшки, поліетиленову тару і пакети. Мотлох вивозять трактором.

— Парк "Меотида" існує дев"ять років, і раніше тут не можна було навіть пішки ходити, — говорить керівник "Чистого берега" 45-річний Юліан Михайлов. — А останні кілька років заповідник "борознять" позашляховики. Там, де проїхали важкі джипи, перестають рости рослини.

На території Білосарайської коси росте понад дві сотні видів рослин. 15 із них занесено до Червоної книги України та Європи. Але вздовж узбережжя із заповідником межують приватні ділянки, ведеться будівництво.

Місцеві жителі, отримуючи паї, засипають лимани — знищують житла птахiв. А працівники найближчого з рибцехiв пропускають до заповідника машини. За в"їзд беруть 50 грн.

— Користуються тим, що до заповідної частини Білосарайської коси є проїзд лише через їхню територію, от і наживаються, — говорить Юліан Михайлов. — До кого я лише не звертався, жодної відповіді. Усім по барабану — така, видно, специфіка нашого регіону. Там уже був би суцільний смітник, аби ми не прибирали — за шість років вивезли не менше чотирьох вагонів усякої погані.

Там, де проїхали важкі джипи, перестають рости рослини

Штраф за заїзд до заповідника становить від 51 грн до 85 грн, але його стягують через суд. Відпочивальників це не зупиняє.

— Чимало порушників на крутих машинах приїжджають із посвідченнями працівників міліції, Служби безпеки і прокуратури. Таких не лякають ані працівники "Меотиди", ані штрафи. А рибсовхозники з "Ілліч-рибака" їх і без грошей пускають — досить "корочку" показати! Я таким відпочивальникам навіть зауваження не маю права зробити.

Місцеві захисники природи домагаються, аби Білосарайськiй косі надали статусу національного парку. Кажуть, лише так її можна врятувати.

Зараз ви читаєте новину «На Білосарайській косі звили гнізда кучеряві пелікани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути