— Дезінфекція рук — марна трата часу і грошей, — каже 56-річна Зоя Лук'янець із міста Гайворон Кіровоградської області. — В кожному будинку є десятки місць, де вірусів і бактерій у тисячі разів більше.
Комплексну дезінфекцію будинку проводять клінінгові фірми. Радять очищувати помешкання хоча б раз на рік.
— Комплексне очищення й дезінфекцію починають із димаря, — розповідає 54-річна Ірина Смолюк, працівник столичної клінінгової фірми. — Там накопичується сажа, що створює теплоізоляційний шар. Дім не вентилюється.
Перед очищенням димоходу в котлі спалюють картопляне лушпиння, осикові дрова або будь-які інші, посипані сіллю.
— Це розм'якшить сажу, її легше видалити, — продовжує Ірина Смолюк. — Потім чистимо решітки витяжки у ванній і кухні. Там бактерії утворюють суцільну плівку. Решітки й фільтри треба проварити у воді з господарським милом і содою, після чого сполоснути.
Бактерії розмножуються у вологому й теплому середовищі.
— На кухні ідеальні місця для них — під стелею над плитою, за шафами, на гумових ущільнювачах холодильника, крані, губці для миття посуду, рушнику. Це все треба дезінфікувати, губку частіше міняти. Бо людина ретельно миє руки з милом, а витирає рушником, що кишить бактеріями.
Наступною за кількістю бактерій у будинку є ванна кімната.
— Найбрудніші там не унітаз і підлога, — каже Ірина Смолюк. — Бо їх часто миють дезінфікуючими засобами. А бактерії тим часом накопичуються на занавісках, гумовому ущільнювачі пральної машинки, кранах, швах між плиткою. Багато їх на насадці для душу. Людина миється — і розносить бактерії по собі. Все це треба раз на тиждень мити оцтом чи розчином лимонної кислоти.
Випрану білизну слід одразу вішати сохнути. На ній у пральній машинці розмножуються бактерії з-під ущільнювача.
— Машинку періодично треба мити оцтом. Не зачиняти дверцята, коли не працює, — каже Ірина Смолюк.
Так само дезінфікують інші приміщення.
— Вірус на поверхнях не живе, а зберігається до п'яти днів. Чекає моменту, щоб проникнути в господаря, — пояснює 40-річний Олексій Маслюк, столичний санітарний епідеміолог.
Віруси гинуть при температурі +56°C.
Найкраще вбивати віруси водяною парою.
Її створюють парогенератори — побутові електричні прилади. Парою обробляють усі поверхні, що не пошкоджуються вологою, — газову плиту, витяжку, холодильник, раковину, мікрохвильову піч, шви між плиткою, сантехнічні крани.
Кухонні шафи, тверді меблі, ламінат найкраще протирати оцтом.
М'які меблі очищують від бактерій і вірусів озонаторами. Це — різновид парогенератора, що продукує озон.
Коментарі