Ексклюзиви
понеділок, 04 вересня 2017 07:55

Кількість сходинок має бути непарною

Автор: www.pinterest.com
  Коли східців більше трьох, ганок обладнують перилами
Коли східців більше трьох, ганок обладнують перилами

— Ґанок — це перше, що бачать гості. Стильний і оригінальний — візитна картка будь-якого будинку. Водночас він має бути функціональний і вписуватися в стиль будівлі, — каже Михайло Лютий, 62 роки, інженер-будівельник за фахом. Живе за Києвом у приватному будинку. Змайстрував ґанок власними руками.

— Є кілька варіантів будівництва цієї споруди, залежно від основного матеріалу. Найпростіший — дерев'яний. Підходить для невеликого дому або дачі. Ґанок із колонами — не для кожної будівлі. Тільки з цегли або каменю. Засклений ґанок спроектувати складніше. Але за функціональністю він перевершує інші.

Під час планування варто приділити увагу всім нюансам. Передбачити місце для доріжок, квітників, освітлення. Якщо сходинок більше чотирьох, одної лампи замало. Важливо правильно розташувати двері. Вони мають відкриватися назовні, за технікою пожежної безпеки.

Будівництво починається із розчищення місця. Фундамент заливають бетонний.

— Насамперед потрібно викопати котлован. Його глибина дорівнює розміру фундаменту самого будинку. Потім засипають подушку з гравію і піску, встановлюють опалубку й заливають бетоном.

Для основи фундаменту знадобиться бита цегла. Поверх неї кладуть сітку з ребристою арматурою. Вона зміцнить фундамент, скріпить його з основою будівлі. Далі потрібно винести арматуру з фундаменту. На неї буде заливатися майбутній поріг.

— Ґанок формую із цегли. Викладаю основу конструкції. На цьому етапі не слід забувати про гідроізоляцію. Сходи укладають з якісної ­цегли. Вживану не рекомендую. Кладуть її на звичайний розчин. Ухил сходів не повинен перевищувати 30 градусів. Крутіший — небезпечний. Кількість східців залежить від висоти цоколю будинку. Якщо їх більше трьох — такий ґанок із майданчиком обладнують перилами.

Висота східців має бути 14–17 сантиметрів. Не більше 20 і не менше 12 см. Ширина — 28–30, але не менше 25, щоб людина ставала цілою ступнею. Східці інших розмірів будуть незручні.

— Потрібно дотримуватися й інших правил, — попереджає Михайло Лютий. — Усі східці в межах одного маршу повинні бути однакового розміру по висоті й ширині. Їхня кількість в одному марші завжди має бути непарним. Матеріал повинен мати високий коефіцієнт тертя. Слизькі східці небезпечні у мокру або морозну погоду. Частково цю проблему вирішують за допомогою навісу. Він повинен бути хоча б на 30 сантиметрів довший за ґанок з усіх боків.

— Якщо вирішили робити дерев'яні східці, вибирайте добре просушену деревину. Бажано хвойних порід. Найкраще — з твердого дуба. Без тріщин, слідів гнилі. Передні кромки східців посилюють металевими куточками, — додає Лютий.

Зараз ви читаєте новину «Кількість сходинок має бути непарною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути