вівторок, 30 грудня 2008 15:37

До Нового року Анна Браткова вив"язала ялинки і сніговиків

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  На новорічну виставку ”Ручні речі” в столичну арт-галерею ”ХудГраф” Анна Браткова принесла в’язані іграшки. Найдешевше оцінила сніговиків і ялинки — по 100 гривень. В’язаних корів майстриня не продавала: їх усіх замовили напередодні року Бика
На новорічну виставку ”Ручні речі” в столичну арт-галерею ”ХудГраф” Анна Браткова принесла в’язані іграшки. Найдешевше оцінила сніговиків і ялинки — по 100 гривень. В’язаних корів майстриня не продавала: їх усіх замовили напередодні року Бика

"Коли на каналі "1+1" з"явилася програма "Маріччин кінозал" із Марічкою Падалко, моя 4-річна донька Віта була в захваті, — розповідає киянка 30-річна Олена Федорова. — Щонеділі о десятій ранку просить увімкнути улюблену передачу з кумедною в"язаною мавпочкою, яка допомагає ведучій. У магазинах зараз повно м"яких іграшок на всякий смак, навіть копії героїв найостанніших діснеївських мультиків. А от в"язаних не знайти".

Із 25-річною дизайнеркою Анною Братковою, яка зв"язала мавпочку Марічку, зустрічаюся в "Кофе Хауз" на вул. Великій Житомирській. Розповідає, що зв"язати ляльку для дитячої програми запропонували телевізійники. В"язані вироби редакторові програми показали знайомі.

Над мавпочкою жінка працювала 10 днів. За ескізом Браткової театральний художник зробив каркас ляльки й механізм.

— За фахом я дизайнер-графік, закінчила Харківську академію дизайну і мистецтва, — каже Анна Браткова. — На ідею в"язати іграшки півтора року тому наштовхнула подруга Аня Щукіна. Показала такі вироби в Інтернеті на одному з російських сайтів. Я тоді сиділа вдома, доглядала сина Федора. Час для творчості був, тому вирішила спробувати й собі.

Жінка зв"язала щуку й подарувала подрузі, що підказала ідею. Робила іграшку майже тиждень. На деякий час закинула в"язання. Потім почала створювати ляльки одну за одною.

— На відміну від светрів, іграшки в"яжуть гачком, а не шпицями. Використовую метод кругової в"язки. Для іграшок купую нитки середньої товщини, які продають для в"язання. Особливо ретельно підбираю кольори й добираю меланж (нитки кількох кольорів, скручені в одну. — "ГПУ"). Якщо прогадаєш із кольором, навіть найцікавіша лялька не зіграє. Усередину іграшки набиваю синтепон чи шерсть.

Іграшки в"яжуть гачком, а не шпицями

У доробку майстрині майже 200 іграшок, не враховуючи повторів. Щодня жінка працює кілька годин. За тиждень в"яже три іграшки. Сюжети для персонажів Браткова вигадує сама:

— Часу немає дивитися чужі. Та й цікавіше, — каже.

В"язані іграшки Анни Браткової продають у столичних майстернях-магазинах "Вещічка" на Подолі й торговельному центрі "Блокбастер" на Петрівці. Жінка має власний сайт, на якому можна подивитися зразки і зв"язатися з автором.

— Буває, люди просять повторити іграшку, яку колись робила, — розповідає жінка.— Але повноцінного повтору все одно не виходить. Я ніколи не записую схем у процесі роботи. Тому вироби можуть відрізнятися за розмірами. Комбіную з інших кольорів.

Замовляють іграшки переважно на подарунки. Наприклад, щуку на день народження батькові, який полюбляє рибалити, або в"язаний фотоапарат для професійного фотографа. Перед роком Щура Браткова вив"язала кілька мишенят у різному вбранні — щоб не повторюватися. Цьогоріч жінка зробила 14 корів. Партію одразу замовили.

На новорічну виставку "Ручні речі", що відбувалася в середині грудня у столичній галереї "ХудГраф", Браткова принесла кілька іграшок. Найдешевше коштують ялинки і сніговик, їх майстриня продавала по 100 грн. В"язаний телевізор і будильник удвічі дорожчі. За кота жінка просила 400. Якщо ж роботи купувати в магазині, вони обійдуться дорожче через націнку.

Торік Анна Браткова брала участь в акції "Урятуй моє життя!", виставляла вив"язану бджілку поряд із роботами дизайнерів. Акцію організував благодійний фонд "Україно! Я за тебе!", щоб зібрати кошти на обладнання для лікування онкохворих дітей. Іграшку продали за $200.

Зараз ви читаєте новину «До Нового року Анна Браткова вив"язала ялинки і сніговиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути