неділя, 26 серпня 2007 14:40

Халтурний ремонт майстри мають переробити за свої гроші

"Я вирішив найняти майстрів для ремонту двокімнатної квартири. Кажуть, із ними треба укладати угоду. Що в ній має бути вказано і як я зможу вимагати відшкодування, якщо зроблять неякісно?"


Запитує Юрій Тараненко з Києва


Відповідає Віктор Редько, 30 років, заступник начальника відділу контролю послуг Головного київського міського управління у справах захисту прав споживачів:

— Люди часто нарікають на погану якість ремонтних робіт. З початку року маємо двісті скарг. Щоб можна було відшкодувати збитки, треба правильно оформити документи. Перед початком ремонту скласти кошторис і укласти угоду. У кошторисі пишуть, які матеріали використовуватимуть будівельники, ціну матеріалів і вартість роботи майстрів. Коли ремонт роблять із матеріалів замовника, зазначають, хто відповідає за них. В угоді мають бути реквізити фірми (адреса і телефони) і майстра, який відповідає за роботу. Якщо це приватні будівельники — їхні паспортні дані, час початку і завершення робіт.

У ремонтної фірми має бути ліцензія — які види робіт виконує ця контора. Якщо потрібної для вашого ремонту категорії не вказано, краще пошукати іншу компанію.

У договорі також зазначають, коли компанія обіцяє закінчити роботу. Якщо будівельники затягують із завершенням, можна вимагати відшкодування. Наприклад зменшення плати за ремонт.

— Після ремонту складають акт про прийняття роботи, — каже Віктор Редько. — Його підписують лише тоді, коли жодних зауважень до ремонту немає. Якщо робота зроблена халтурно, будівельники мають виправити помилки за власний кошт і зі своїх матеріалів.

На ремонт діє гарантія. Терміни різні залежно від виду робіт. Хоча будівельники  можуть зазначити в угоді, яку гарантію вони дають. Але цей строк не має бути меншим, ніж передбачено законодавством.

— Такі угоди в нотаріуса не реєструють, — пояснює юрист Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Олена Петренко, 27 років. — Єдине, що можна додатково вписати в договір, — в якому суді розглядатимуть скаргу, якщо виникнуть претензії.

Зараз ви читаєте новину «Халтурний ремонт майстри мають переробити за свої гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути