понеділок, 07 жовтня 2019 07:55

Фундамент накривають руберойдом

Автор: rfund.ru
  Підмурок із рідкого бетону називають стрічковим. Нижню його частину заливають у землю. Для зведення верхньої використовують опалубку з дощок або плаского шиферу
Підмурок із рідкого бетону називають стрічковим. Нижню його частину заливають у землю. Для зведення верхньої використовують опалубку з дощок або плаского шиферу

— Я в будівництві новачок, — розповідає 34-річний Андрій Терещенко із Черкас. — Сам зробив на дачі гараж для мотоцикла, переробив туалет. Допустив одну помилку — і все треба розвалювати.

Під час будівництва гаража чоловік не змонтував ізоляцію стін — не поклав руберойд на фундамент.

— Спочатку зробив фундамент, — згадує Андрій Терещенко. — Потім почав зводити стіни з червоної цегли. Як вигнав десь половину — приїхав двоюрідний брат, сказав про руберойд. Мені було шкода розвалювати і перероблювати. Продовжив класти.

Зведені стіни гаража чоловік поштукатурив. У туалеті обклав кахельною плиткою, зверху дружина побілила глиною.

— Вийшло непогано, але весною вся тала вода пішла під фундамент, — продовжує. — Цегла натягнула вологу, стіни до половини стали мокрі. Штукатурка в гаражі ще трималася, а в туалеті плитка відпадала. Я перекладав, але потім по стінах пішла цвіль. Зрозумів — усе треба розбирати і переробляти. Туалет розібрав, під стіни поклав руберойд. Одразу став сухим. Гараж робитиму наступного року.

— Фундамент — одна з найвідповідальніших частин будь-якої споруди, — пояснює будівельник 63-річний Анатолій Кравченко із Черкас. — Від його якості залежить міцність і довговічність приміщення.

Найкраще робити підмурок із каменю, готових залізобетонних блоків або заливати з рідкого бетону.

— Останній варіант — найпоширеніший, — продовжує майстер. — Спочатку в землі викопують траншею завглибшки 80–90 сантиметрів. Усередину заливають бетон. Як висохне — зверху ставлять опалубку, куди заливають верхню частину фундаменту. Ту, що буде над землею. Для міцності в бетон додають арматуру. Скелет із неї краще зв'язувати дротом, а не зварювати. Тому що бетон розірве з'єднання. Під час заливки бетон трамбують, щоб із нього вийшли повітря та зайва вода.

Бетонний фундамент має вистояти кілька тижнів. Найкраще — 28 діб.

— У сонячну погоду його слід накрити і постійно поливати водою, — продовжує Анатолій Іванович. Так він буде кріпнути, а не висихатиме. Перед зведенням стін на фундаменті треба обов'язково зробити гідроізоляцію: встелити геотекстилем, руберойдом або промазати мастикою. Це захистить стіни від вологи. Якщо це буде житлове приміщення, то по периметру необхідно зробити ще бетонну відмостку. Вона не дозволить дощовій воді потрапляти під фундамент.

Зараз ви читаєте новину «Фундамент накривають руберойдом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути