пʼятниця, 28 травня 2010 05:29

Дитсадок опалюють сміттям

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Леонід Ратушняк, керівник комунгоспу ”Северинівське” у селі Северинівка на Вінниччині, показує вітряк, який викачує воду з-під землі. Завдяки цьому селяни мають її у кранах
Леонід Ратушняк, керівник комунгоспу ”Северинівське” у селі Северинівка на Вінниччині, показує вітряк, який викачує воду з-під землі. Завдяки цьому селяни мають її у кранах

Жителі села Северинівка Жмеринського району на Вінниччині хочуть повністю відмовитися від електроенергії та газу. Дитячий садок, шкільний спортзал і медпункт уже перевели на електрику з вітру та на опалення свинячим гноєм.

— Вітряк встановили на сільському спортзалі площею 160 квадратів, — говорить сільський голова Северинівки 45-річний Олександр Христюк. — Він крутиться, виробляє електрику, завдяки чому освітлює залу, підсобку та забезпечує безперебійну роботу тренажерів. На даху поставили шість акумуляторів, в яких енергія накопичується. Купити їх можна на авторинку. Продають у комплекті з вітряком.

Христюк каже, багато хто підходить до нього з проханням розповісти, як робити вітряк.

— Усіх ціна відлякує. То ж тисяч 30 стоїть. Я собі не спішу ставити. От попрацює рік на спортзалі, тоді й подумаю. Переобладнати будинок під таке — не проблема. Нічого міняти не треба, лише вітряк і акумулятори встановити. Для дому одного вітряка на 2 кіловати буде достатньо навіть для автоматичної стіральної машинки. Вона в середньому бере 1,5 кіловата.

За селом видніється вітряк діаметром десь 2 м.

— Його поставили торік, аби воду качав, — говорить керівник комунгоспу "Северинівське" 41-річний Леонід Ратушняк. — Завдяки йому водопостачання для села безкоштовне.

Дорогою йде 72-річний Іван Кишук. Каже, у селі тепер добре жити.

— Здали по півтори тисячі гривень, щоб труби для води проклали, і маємо кранік удома. Раньше воду з криниці тянули, то доки кобилку Майку напоїш, сім потів стече. Тепер відкрутив кранік і вода йде.

Сільський голова хвалиться, що пожежну частину опалюють безкоштовним біогазом.

— У нас є звичайний газ, але через цю політику не знаєш, зігріємося наступної зими чи це буде дороге задоволення. А якщо установку поставити, то на неї лише раз потратитися треба, а потім і діти твої безплатно користуватися все життя будуть.

Показує невеликий будинок із шиферу. У ньому зберігають дві пластикові 200-літрові ємкості з гноєм.

У свинячому гною немає бактерій, які бродять

— Тут ми виробляємо біогаз із свинячих екскрементів. Гній збираємо в ці куби. Труби з них під"єднали до газгольдера. Це такий насос, який під тиском забирає газ з ємностей. Без нього напор замалий. Ми спершу виводили трубку з тих ємностей і підпалювали — газ горів, нічого не воняло. Воно ж перегорає все.

Подібну установку планують поставити біля сільради.

— У селі є господарство на 100 свиней. Але з одного свинячого гною нічого не буде, бо в ньому немає бактерій, які бродять. Ми знайшли вихід — купили концентрат цих бактерій, і додаємо у гній. Раз взяли за 30 гривень баночку і розводимо тепер у мелясі, щоб нових не купувати. Аби опалити хату на 80 "квадратів", достатньо двох свиней. Щодня гній з-під них вигрібаємо і складаємо в бочку. Коли гній своє відпрацював, весь газ із нього вийшов, можна те на город викинути — це ж перегній. Як тільки установка покаже себе, селяни самі захочуть таке робити. А поки що цікавляться, але переймати досвід не спішать.

Неподалік видно дитячий садочок із майданчиком. Біля нього побудували невелику хатину, в якій стоїть котел.

— Дитсадок і сільський медпункт обігріваємо котлом на щепках. У нім горить усіляке сміття. Торік восени селяни добровільно вийшли на суботник і повирубували зарості біля села. І територію розчистили, і пальне заготовили. Наступного року будемо палити спеціальною енергетичною вербою. Поляки нам передали дві тисячі саджанців цієї верби. Вона за літо виростає, як цілий ліс.

Зараз ви читаєте новину «Дитсадок опалюють сміттям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути