вівторок, 13 березня 2007 16:10

Дерев"яні рами протирають вологою серветкою

Автор: фото: PHL
  У десятиповерховому будинку Київміськради 198 вікон. Їх миють тричі на рік. Розмір більшості вікон — 2,5 на 2 метри. Дванадцять із них заввишки до 5 метрів. Усього мийникам доводиться відтирати понад 110 квадратних  метрів скла
У десятиповерховому будинку Київміськради 198 вікон. Їх миють тричі на рік. Розмір більшості вікон — 2,5 на 2 метри. Дванадцять із них заввишки до 5 метрів. Усього мийникам доводиться відтирати понад 110 квадратних метрів скла

У березні господині беруться відмивати бруд і пил із вікон. Використовують для цього магазинні миючі засоби і домашні рецепти.

— Мої вікна виходять на проспект. Там удень і вночі повно машин. За декілька місяців вікно стає таким запилюженим, що аж страшно крізь нього дивитися, — розповідає киянка Юлія Литвиненко, 30 років. Рік тому жінка поставила пластикові вікна. Мити їх домашніми засобами не наважується. — Використовую пирскалку "Клін" із нашатирним спиртом. На миття одного вікна витрачаю не більш ніж 10 хвилин.

Для металопластикових вікон спеціалісти рекомендують купувати рідкі засоби, які видаляють плями з пластику. Вони не містять абразивних частинок та розчинників, які дряпають поверхню, роблять її шершавою й неблискучою.

— Можна брати звичайні засоби для миття посуду чи мильний розчин. Їх наносять м"якою серветкою, а змивають водою. Краще витирати насухо льняною ганчіркою, підійдуть для цього і газети, — каже 32-річна Галина Тольська, менеджер фірми "Декор С". Підприємство займається продажем та встановленням металопластикових вікон.

Вікна промиває теплим чорним чаєм

53-річна киянка Валентина Маленженюк працює вчителькою математики. Зарплату має невелику, дорогі засоби не купує. Для миття старих дерев"яних вікон використовує випробуваний роками спосіб. Каже, кілька разів купувала магазинні засоби, але ефект їй не сподобався.

— Беру столову ложку подрібненої крейди, розводжу в стакані води. Потім мащу цією сумішшю вікна. Залишаю на десять хвилин і змиваю м"якою ганчіркою. Тоді насухо витираю газетою. А рами протираю мильним розчином, — розповідає Валентина.

Тетяна Дробенко, 44 роки, живе у приватному будинку в Ірпені біля Києва. Навесні миє з десяток вікон. Скло — засобом "Містер Мускул". А рами, пофарбовані в коричневий, промиває теплим настоєм чорного чаю.

— Такий рецепт підказали на роботі. Під теплою водою добре відстає бруд. Фарба після чаю стає більш яскравою, наче щойно пофарбували, — каже жінка.

У компанії з виробництва вікон із натурального дерева "Вікна для всіх" запевняють, що дерев"яні рами не миють, а протирають вологою серветкою. Або радять використовувати засоби для захисту таких поверхонь. Їх продають у супермаркетах по 15–30 грн.

— Вони освіжають зовнішній вигляд лакованого покриття й забезпечують надійний захист від впливу сонячних променів, вітру й дощу. Можна використовувати й засоби для догляду за дерев"яними меблями. А от чаєм мити не раджу. Я думаю, він узагалі не відчищає бруд. А рами, пофарбовані у білий чи блакитний колір, може зіпсувати, — пояснює заступник директора фірми "Вікна для всіх" Олег Рязанцев, 37 років.

Бруд із гумового ущільнювача прибирає мило

У сучасних металопластикових та дерев"яних вікнах є гумові ущільнювачі. За декілька років під впливом світла, води та вітру вони старіють і поступово втрачають свої функції. Ущільнювач миють спеціальним засобом із силіконом. Такі продають у віконних фірмах по 50 грн. Дорогий засіб, каже 29-річний Орест Сигменюк, менеджер компанії "Вікна Ок", можна замінити мильним розчином. Потім ущільнювач треба добре витерти.
Спеціалісти радять приділити увагу й фурнітурі. Від неї залежить легкість відкривання і закривання вікна.
— Двічі на рік очищайте деталі від пилу. А потім змазуйте рухомі частини машинним маслом. Але обережно, щоб воно не потрапило на рами, — додає Орест.

Зараз ви читаєте новину «Дерев"яні рами протирають вологою серветкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути