Ексклюзиви
вівторок, 12 вересня 2006 15:14

Чавунний посуд повертається

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Киянка Валентина Мироненко смажить яйця на чавунній сковорідці, яку її свекруха 60 років тому привезла з Німеччини
Киянка Валентина Мироненко смажить яйця на чавунній сковорідці, яку її свекруха 60 років тому привезла з Німеччини

У магазинах після десятирічної перерви знову почали продавати сковорідки й казанки з чавуну. На відміну від старого важкого радянського посуду, новий — компактніший, із витонченим дизайном. За словами продавців, розкуповують його дуже добре.

— Посуд із чавуну має багато переваг. Найголовніше — він абсолютно екологічно чистий. Його можна нагрівати до будь-якої температури, і він все одно не буде токсичним для людини, — пояснює Олександр Сонкін, 53 роки, директор дніпропетровської фірми "Сітон", що займається литтям чавуну та виготовленням посуду.

У торговельному центрі "Айлен", що у Києві на бульварі Лепсе, 25 (Відрадний), та на столичному промринку "Петрівка" невеликі сковорідки "Сітон" коштують 70–80 грн, більші — 80–100 грн, сотейник (глибока сковорідка) — 100–115 грн. У господарчих магазинах ті самі сковорідки пропонують на 10–20 грн дешевше. Відпускні ціни на підприємстві "Сітон" набагато нижчі. Сковорідки та сотейники продаються від 22 до 50 грн. Каструлі — по 50–80 грн.

Фірма "Сітон" виготовляє чавунці за власною запатентованою технологією — на поверхню посуду наносять покриття, що захищає його від подряпин і деформацій. Cковорідка після першого нагрівання стає матово-чорного кольору.

Найголовніше — він абсолютно екологічно чистий

— Цей посуд дуже економний, — веде далі директор. — Готувати можна на невеликому вогні, бо вся поверхня швидко нагрівається і довго тримає температуру. Наприклад, рагу чи плов взагалі не треба доводити до готовності. Слід залишити посуд закритим, і страва дійде й без вогню.

Чавунці придатні для будь-яких плит: газових, електричних, склокерамічних чи індукційних. Їх можна мити у посудомийній машині та ставити в піч.

— Подруга подарувала чавунну сковорідку, і я трохи  розчарувалася — вона важка, мити нелегко. Потім спробувала готувати і думку змінила кардинально, — розповідає 28-річна киянка Марина Сафчук.

Жінка прийшла до господарчого магазину на вулиці Верхній Вал (Поділ) ще по одну сковорідку. Каже, всі страви на ній виходять набагато смачнішими і готуються швидко. Тепер Марина радитиме своїм знайомим купувати такий посуд.

Продавець із промринку "Петрівка" 33-річна Оксана Трофимович заохочує придбати саме чавунні сковорідки.

Коли війна закінчилася, дозволили забрати сковорідку додому

— А то ця мода на тефлон витіснила справжній довговічний посуд із чавуну. Ви ж подивіться, берете в руки — маєте річ! Поверхня не пошкрябається, як тефлонова, і виглядатиме гарно років із п"ятдесят, — запевняє продавщиця посуду.

Киянка Валентина Мироненко, 55 років, пече свої коронні пироги лише на сковорідці, яку подарувала їй свекруха — тепер 79-річна Зінаїда Миколаївна. Цю трохи незґрабну посудину вона привезла 60 років тому з Німеччини, де була на примусових роботах.  Там допомагала німецькій родині в хатній роботі. Коли війна закінчилася, господарі дозволили Зінаїді забрати сковорідку додому.

— Хоча вона вже далеко не нова, але на ній пиріг печеться найкраще, — каже пані Валентина. — Тісто до стінок не пристає, і швидко все пропікається.

У господарчих магазинах продають також чавунний посуд російського виробництва. Великі пательні з двома маленькими литими ручками виготовлені не дуже акуратно — шершава поверхня, грубуватий дизайн. На Борщагівському ринку відразу в трьох магазинах можна придбати чавунні сковорідки харківського виробництва. Вони компактні, з дерев"яними ручками. Сковорідки різної форми та розмірів продають по 35–70 грн. Невеличкі чавунні гусятниці разом із кришкою — по 77 грн.

Технологи застерігають, що в чавунному посуді не можна залишати їжу надовго. Також цей посуд вразливий до сильних ударів — може тріснути.




У світі цінують французький посуд

У світі найкращим виробником чавунного посуду вважають французьку фірму "Ле крезе". Кожен виріб відливається в індивідуальну форму, а потім обробляється вручну. Це дає змогу уникнути навіть найменших ушкоджень.

Головний "секрет фірми" — емалі. Вони виготовлені на скляній основі, практично не бояться ударів та подряпин. На посуд наносять два шари емалі. Прозорий — для захисту від ржавіння, а кольоровий — блакитний, білий, вишневий чи зелений — для краси.

Змащуйте чавунці олією

Перед першим використанням чавунний посуд потрібно ретельно вимити та сильно нагріти на плиті або в духовці. Потім нанести тонкий шар олії. Якщо під час експлуатації з"являться подряпини, то їх можна легко позбутися, повторивши цю процедуру.
— Після використання сковороду необхідно вимити, потім трохи просушити на плиті й легенько змазати поверхню олією. Якщо робити так щоразу, посуд служитиме дуже довго, — пояснює директор фірми "Сітон" Олександр Сонкін.
Не треба мити чавунку хімічними засобами. Краще просто скип"ятити у посудині звичайну воду й протерти сухою ганчіркою.

Зараз ви читаєте новину «Чавунний посуд повертається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути