понеділок, 14 квітня 2008 17:07

Картопляники начиняють морепродуктами

"Зрази називаю картопляниками, — усміхається киянка Анжела Степанова, 34 роки. — Їх клопітно й довгенько ліпити, але смачно. Завжди виганяю чоловіка та дітей із кухні, щоб наперед не з"їли гриби і картопляне пюре. Навіть до бійок доходить".

Українці запозичили страву з литовської кухні. Справжні зрази готують з цільного або перемеленого м"яса, для начинки беруть овочі чи яйця. У нас же найчастіше роблять картопляні.

Для зразів Анжела Степанова варить картоплю, добре її товче. Додає шматочок вершкового масла, яйце та кілька столових ложок борошна. Коли тісто трохи охолоне, добре перемішує його руками.

— Якщо трапляються грудочки, викидаю або розчавлюю їх пальцями, — веде далі Анжела. — Борошна багато не додаю, бо тоді тісто буде твердим, а зрази стануть несмачними пиріжками.

Зрази ліплять із теплої картоплі. Для начинки жінка підсмажує гриби з цибулею. Додає покришені варені яйця і трішки вареного круглого рису. Начинку викладає на середину картопляного кола і зліплює кінці. Аби тісто не липло до рук, часто вимащує їх борошном. Зрази Степанова панірує в сухарях і смажить у великій кількості олії. До готовності доводить у духовці.

— Зрази дуже смачні зі сметаною, майонезом чи кетчупом, — каже жінка.

На пікніки Степанова бере зрази зі смаженою капустою. Тісто готує, як на грибні. Всередину загортає смажену капусту з томатною пастою, морквою і зеленою цибулею.

Дерев"яну дощечку та руки змащує олією

28-річна Наталія Губар зі столиці у зрази з картоплі борошна не додає. У середину вона кладе половинку сосиски або підсмажений із цибулею фарш зі свинини чи яловичини.

— Дерев"яну дощечку та руки добряче змащує олією, тоді картопляне тісто не липне до них і добре ліпиться, — говорить Наталія.

Киянка Ельміра, 19 років, картопляні зрази готує з морепродуктами.

— Зрази в мене завжди з кількома начинками — так їсти цікавіше. Тягнешся, і не знаєш, з чим цього разу схопиш, — ділиться смаглява жінка. — У продуктовому супермаркеті для картопляників завжди купую по 100–200 грамів креветок, восьминогів, морських гребінців, одного чи двох кальмарчиків.

Морепродукти Ельміра варить окремо, дрібно їх ріже. Начинки змішує з жирними вершками та загортає в тісто. Його киянка готує з густого картопляного пюре, вершкового масла, яєць, солі й перцю.

— Щоб зрази не розвалювалися й добре переверталися, обов"язково панірую їх у сухарях, — пояснює Ельміра. Жінка купує сухарі з приправами.

У начинку додають хліб і сало

— Наша бабуся неймовірно смачними м"ясними зразами нас на свята балувала, — згадує дитинство киянка Ірина Пелекаус, 54 роки. — Від бабусі мені й дістався рецепт литовських зразів. Щоправда, таких добрих, як у неї, ще не виходило.
Світлі шматочки яловичини Ірина легенько відбиває молотком. На середину кладе фарш, загортає трубочкою. Ці рулети закріплює зубочистками.
— Начинку готую з хліба, сала і яєць, — веде далі жінка. Пелекаус тре батон на дрібні крихти, додає два–три посічених варених яйця, 100 г шпику, порізану кубиками цибулю, петрушку, кріп.
Обсмажені з усіх сторін зрази Ірина викладає на деко, поливає м"ясним чи овочевим бульйоном і тушкує в духовці 15–20 хв.
— У бульйончик, що залишається на декові, додаю трішки підсмаженого борошна та ложку томатної пасти, — ділиться киянка.
Цією підливою вона поливає гарнір.

Зараз ви читаєте новину «Картопляники начиняють морепродуктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути