— Моя бабуся каже, що для вдалих пасочок потрібно три речі — борошно вищого ґатунку, живі дріжджі й добро в серці. А ще вона понад 30 років готує великодні паски за рецептом Дарії Цвек, — каже львів'янка Оксана Запотічна, 37 років. Дарія Цвек (1909–2004) — українська кулінарка з Галичини, авторка п'яти книжок-бестселерів, тираж яких понад 5 млн примірників.
— Бабуся трохи вдосконалила цей рецепт і передала мені свій варіант, — розповідає Оксана Запотічна.
Господиня тричі просіває 1 кг борошна вищого ґатунку. Перед тим борошно стояло біля теплого місця, щоб було ледь тепле. В усіх рецептах Дарії Цвек треба ретельно дотримуватися кількості й ваги інгредієнтів. Потрібно взяти 1 кг борошна, дві склянки молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 100 г родзинок, 1/3 ч. л. солі, цедру одного лимона, 2 ст. л. коньяку.
Замішує опару. 100 г дріжджів розводить у двох склянках теплого молока і додає 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішує і ставить біля батареї чи печі, щоб опара збільшилася удвічі.
— Бабуся навчила, що коли жінка замішує тісто — має бути особлива атмосфера в домі, — продовжує. — Ніхто з домашніх не має голосно говорити, лаятися. Не повинна звучати музикачи телевізор. В тиші, зі світлими думками жінка миє по лікті руки, молиться і береться до тіста. Я щороку дотримуюся усіх звичаїв, і великодній хліб виходить на диво гарний.
Доки опара підростає, змішує 10 яєчних жовтків із домашніх яєць і 100 г цукру. Збиває міксером, доки цукор не розтане. 100 г родзинок без кісточок заливає двома ложками коньяку й лишає на 15 хв. настоятися. Так вони будуть соковитіші. Потім коньяк зливає, а родзинки просушує на паперовому рушнику. На тертці з найменшими вічками натирає цедру лимона.
— Коли опара підростає, обережно вливаю туди збиті з цукром жовтки, родзинки, цедру, — говорить Оксана Запотічна. — Додаю третину столової ложки солі. Усі інгредієнти вливаю і всипаю повільно, рівномірно розподіляючи по великій мисці. Кличу на допомогу чоловіка чи доньку. Вони всипають решту борошна, доки я обома руками вимішую тісто до появи пухирців повітря. Наприкінці, коли тісто туге, додаю 200 грамів розтопленого, але охолодженого масла 82 відсотки жирності.
Вимішує ще 20 хв. тісто, доки воно не почне легко відлипати від рук. На замішаному тісті долонею робить знак хреста. Господиня заздалегідь підготувала чотири круглі форми діаметром 20 см для випічки. Пергаментний папір і боки форм змастила маслом.
— Наповнювати форми треба на третину. Одразу не ставити в духовку. Почекати 15 хвилин, щоб тісто вистоялося. На кожну паску кладу зліплений хрестик із залишків тіста. Змазую верх яйцем.
У нагріту до 200°С духовку ставить паски. За 10 хв. зменшує температуру до 170–160°С. Випікає ще 50 хв.
У цей час готує помадку. Змішує 200 г цукру, 6 ст. л. гарячої кип'яченої води, 0,5 ч. л. оцту, сік половини лимона. Накриває кришкою і варить на повільному вогні. Перевіряє готовність ложкою — якщо крапля сиропу тягуча як нитка, помадка готова. Знімає з вогню і розмішує її. Коли сироп почне біліти, додає кілька крапель ромової есенції і ложку вершкового масла. Охололі паски змазує помадкою та посипає різнокольоровими прикрасами — зірками та срібними кульками. Готові паски зберігає в прохолодному місці, не накриває.
Коментарі