вівторок, 22 січня 2008 14:40

До лазаньї додають селеру та вино

Киянка Інна Мельник, 21 рік, п"ять разів готувала лазанью.

— Останнього разу хотіла зробити подарунок друзям. Вони такої страви ще не їли.

Для лазаньї Інна спершу готує м"ясний соус-начинку. Оливкову олію розігріває у каструлі на малому вогні, всипає порізані цибулю та часник і тушкує 10 хв. — щоб цибуля стала прозорою. Додає порізані моркву та селеру. За 5 хв. — шинку і фарш. Наостанок вливає вино і залишає на вогні ще на 10 хв. Потім вкидає порізані помідори та доливає трохи їхнього соку з банки. Усе разом тушкує, помішуючи, 40 хв.

Обов"язкова складова лазаньї — соус бешамель. На сковорідці Інна розтоплює вершкове масло, досипає борошно і смажить до горіхового запаху. Окремо гріє молоко. Коли воно закипіло, додає трохи мускатного горіха та лавровий лист. Суміш має настоятися 10 хв. "Лаврушку" треба витягти, а ароматне молоко долити тонкою цівкою до масла з мукою. Коли ця суміш у сковороді почне кипіти — бешамель готовий. Можна додати трохи солі.

— Перший раз я робила усе строго по рецепту. Але потім вже готувала з того, що було. Але без вина і селери смак зовсім не такий, — розповідає Інна.

У деко з високими краями вона наливає трохи м"ясного соусу. Накриває тістом для лазаньї — у маркеті продаються сухі листки тіста саме для цієї страви. Потім ще один шар м"ясного соусу, а зверху — соус бешамель. Посипає пармезаном або іншим натертим твердим сиром, і знову тістом. Так викладає кілька шарів. Зверху — сир. Ставить деко в духовку, нагріту до 180°С. Запікає 40 хв.

Цю італійську страву готують із овочами, грибами, м"ясом та морепродуктами.

Що потрібно

Шість листків тіста для лазаньї
Для м"ясного соусу:
300 г будь-якого фаршу, 150 г шинки, 1 морквина, 1 корінь селери, 4 ст. ложки олії, 1 склянка червоного сухого вина, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, сіль, перець, 1 банка помідорів у своєму соку (400 г).
Для соусу бешамель:
0,5 л молока, 2 ст. ложки борошна, дрібка мускатного горіха, 1 лавровий листок, 100 г вершкового масла, 300 г пармезану, сіль.

Зараз ви читаєте новину «До лазаньї додають селеру та вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути