— Люблю гарбузи, бо з них можна приготувати будь-яку страву, — каже 43-річна Любов Антонів із Хмельницького. — Найкращий рецепт, який випробувала, — це гарбузові пампухи. Готувати їх легко, виходять пухкі та рум'яні, гарного жовтогарячого кольору.
Чистить 250 г гарбуза і нарізає на невеликі шматки. Викладає у каструлю, заливає водою і варить на легкому вогні 20 хв.
— Найкраще брати гарбузи яскраво-оранжевого кольору. Тоді тісто набуває гарного забарвлення. Коли гарбуз зварився, зливаю воду і перебиваю блендером на однорідну кашу. Залишаю, щоб трохи охолонуло. До пюре кришу 10–12 грамів свіжих дріжджів, додаю п'ять чайних ложок цукру і чайну ложку вершкового масла. Все разом перемішую, щоб не було крупинок. Всипаю дрібку солі і поступово додаю півтори склянки борошна. Тісто має вийти не надто тугим.
Викладає тісто у глибоку миску, накриває рушником і залишає у теплому місці на 1,5–2 год., щоб підросло.
— Коли підніметься вдвічі, починаю смажити пампухи. Руки змащую олією, щоб тісто не прилипало. Роблю невеличкі кульки, в середину кладу кілька ягід свіжої малини. Можна додати вишню без кісточки або шматок шоколаду. Викладаю на розігріту сковорідку. Олії має бути як на оладки, достатньо однієї ложки. Зменшую вогонь до мінімуму, накриваю кришкою та обсмажую по 3–5 хвилин з кожного боку.
Готові пампухи викладає на паперову серветку, щоб зійшла зайва олія.
— Як трохи остигнуть, посипаю цукровою пудрою через ситечко. До столу подаю з какао або чаєм. Найкраще смакують теплими, — каже Любов Антонів.
Коментарі