неділя, 12 листопада 2006 15:54

У "Фресці" подають цукерки власного виробництва

Автор: фото: Віталій Грабар
  Кондитер кав’ярні ”Фреска” Люба Божейко глазурує цукерки ”Вечірній Львів”
Кондитер кав’ярні ”Фреска” Люба Божейко глазурує цукерки ”Вечірній Львів”

У Львові на вулиці Краківській, 9 відкрили цукерню "Фреска". Це єдина кав"ярня в місті, де до кави подають солодощі, вироблені вручну. Готують їх за рецептами 70-х років минулого століття. Одна цукерка коштує 2 грн.

При вході на металевій вивісці викарбувано "Цукернича каварня Фреска". Знизу на дзеркалі білою фарбою написано, що кава коштує 8 грн, у подарунок до неї дають цукерку. За дверима відчувається аромат кави та шоколаду.

— Колись на фасаді цього будинку стояли три маленькі мурини — темношкірі раби. Тут був елітний ресторан, який так і називався — "Під трьома муринами", — пояснює один із засновників кав"ярні Юрій Тавпаш, 42 роки. У коридорі та залах кав"ярні — настінний живопис початку XIX століття в стилі рококо та ампір. На стіні брами намальовані троє путті — персонажі, які символізують задоволення та розваги. — Ми дуже довго шукали приміщення для своєї кав"ярні. Тут усе має свою історію. Навіть ці квіточки на столиках називаються "карамельками".

Офіціантка у бежевому фартусі приносить тришарову каву у вузькій скляній чашці. Низ — чорний, серединка — коричнева, зверху — біла пінка. До кави на керамічному блюдечку подає шоколадну корзинку, наповнену збитими вершками.

На керамічному блюдечку подає шоколадну корзинку зі збитими вершками

— Цукерку можна покласти в каву, вона розтане, і вийде кава з вершками, — каже офіціантка.

Як і в 70-х роках, нині найпопулярніші цукерки — "Супутник", "Трюфель екстра", "Метеорит" та "Чорнослив у шоколаді".

— Шкода, що тепер за старими рецептами їх ніхто не робить, — розповідає Юрій. — Для приготування "Супутника" підходить лише кукурудзяний крохмаль. Він утворює шкоринку, в яку додають коньяк та вино. А "Метеорит" робимо на меду з лісовими горіхами та кеш"ю.

На кухні кондитер Люба Божейко, 32 роки, глазурує цукерки "Трюфель екстра". Спеціальною металевою паличкою акуратно бере кожну цукерку і занурює її в миску з рідким шоколадом. Пропонує скуштувати коричневий квадратик. Каже, аби відчути справжній смак, цукерку треба їсти всю одразу.

— Вона має розтанути в роті. Температура тіла вища за температуру танення какао-масла. Крупинок не відчуваєте? Добре. Значить, шоколад хороший.

Готуючи цукерки, кондитери стежать, щоб шоколад не посивів. А для цього треба чітко дотримуватися технології й мати досвід.

— Коли шоколад неправильно вимішаний, кристалик какао-масла не повністю зчіплюється з кристаликом цукру. При найменшому перепаді температури масло починає відшаровуватися від загальної маси, — пояснює Люба. — На ваших очах за якихось 15 хвилин шоколад вкривається плямами і потім сивіє.

Гарячий шоколад у "Фресці" готують з ваніллю, корицею та коньяком. Усі види коштують 5–6 грн. Коньячний аромат у шоколаді відчувається, коли видихнути через ніс. Нагрівши шоколад на водяній бані до перших бульбашок, до нього додають 4 г коньяку і сіль за смаком.

У каву додають лікер та вершки

Безалкогольні коктейлі у цукерні "Фреска" коштують 10–12 грн, з алкоголем — 15–25 грн. Найчастіше замовляють фірмовий напій "Фреска". До 30 г кави еспресо додають по 15 грамів лікерів "Крем де кафе", "Тріпл Сек" і "Кантрі Лайн". Наостанок — вершки. Кілька хвилин коктейль має відстоятись, аби візерунки від вершків плавно розійшлися по поверхні.

Зараз ви читаєте новину «У "Фресці" подають цукерки власного виробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути