четвер, 30 вересня 2010 18:25

Гарбузову закуску заправляють часником

Автор: фото з сайта www.cookorama.net
  На скибки гарбуза вичавлюють часник, кладуть мед та апельсинову шкірку. Приправляють сіллю, перцем і запікають півгодини
На скибки гарбуза вичавлюють часник, кладуть мед та апельсинову шкірку. Приправляють сіллю, перцем і запікають півгодини

Киянка 28-річна Валерія Онишко вирощує гарбузи. До весни використовує на кухні щонайменше два десятки плодів по 10 кг. Запікає їх скибками, варить каші й десерти. Каже, таку їжу неможливо переїсти. Вона ситна і допомагає худнути.

— Донька Настя часто просить приготувати гарбузово-яблучний десерт. Вибираю найсолодший "ананасовий" гарбуз, є такий сорт, і кисло-солодкі яблука Кальвіль сніговий і Джонатан. Їх кілограм ріжу скибками. Півкіло гарбуза чищу від шкірки і нарізую на кубики в сантиметр. Складаю його у глибоку сковороду чи гусятницю. Додаю півсклянки води, накриваю і ставлю на повільний вогонь. Через 15 хвилин досипаю в посудину склянку помитого круглого рису і ще півсклянки води. Через 10 хвилин — яблука і жменю родзинок. Усе перемішую. Страву знімаю з вогню десь за 7 хвилин. Потім додаю дві чайні ложки цукру, кориці на кінчику ножа, 100 грамів вершкового масла. Готово.

Подають десерт теплим. Прикрашають ягодами із варення.

Валерія Онишко готує також гарбузову халву, що має смак солодкого горіхового крему. 0,5 кг дрібно натертого гарбуза 10 хв. тушкує у сковороді зі 100 г масла. Коли зм"якне, додає дрібку солі, склянку меду, півсклянки молока і стільки ж цукру. Через 20 хв. — столову ложку манки, 50 г перемеленого кардамону і півсклянки горіхів. Охололу суміш ставить у холодильник на півгодини.

— Найкраще смакує мигдаль, хоч підходять будь-які горіхи. Перед тим, як мигдаль додавати до гарбуза, перемелюю його і злегка смажу в олії.

Подають десерт у креманках для морозива, притрусивши зверху тертим шоколадом.

Для гостей господиня робить мексиканську закуску із гарбуза. Каже, запечені скибки мають незвичний пряний смак. Вони особливо подобаються чоловікам.

— Спершу готую соус для страви. Для цього тру на дрібній тертці апельсинову шкірку, вичавлюю сік. Змішую з двома чайними ложками меду та оливкової олії. Солю, перчу, сиплю чайну ложку натертого червоного гострого перцю, вичавлюю три зубці часнику. Залишаю на півгодини, щоб соус настоявся. Тим часом кілограм гарбуза ріжу на скибки  товщиною в сантиметр, викладаю їх на деко і поливаю сумішшю. Зверху притрушую поламаними паличками кориці. Запікаю півгодини на середньому вогні.

Зараз ви читаєте новину «Гарбузову закуску заправляють часником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути