— Кротову нірку полюбила за те, що виглядає казково, а робити просто, — розповідає Ніна Бугленко, 47 років, із села Окіп Лубенського району на Полтавщині. — Торт схожий на шоколадний купол, а як відрізати шматок, то видніється вершкова начинка з фруктами.
Духовку розігріває до 180°C. Просіває 150 г борошна разом з 1 ст.л. какао і 0,5 ч. л. розпушувача. Відокремлює три білки від жовтків. Останні змішує зі 150 г цукру і збиває, доки маса не посвітлішає. Наливає 3 ст.л. теплого молока і не припиняє збивати.
— Три холодні білки збиваю в окремій мисці, щоб стали пухкі. Корисно сипнути дрібку солі, тоді ще більше розпушаться.
У миску з жовтками невеликими порціями всипає борошно з какао. Має вийти густе тісто, без грудок. Викладає збиті білки. Акуратно перемішує круговими рухами, щоб у тісто потрапило більше повітря.
Дно рознімної форми застеляє папером для випічки. Виливає тісто і ставить в духовку на 35 хв. Готовність бісквіту перевіряє дерев'яною паличкою. Вона повинна виходити суха, без прилиплого тіста.
— Бісквіт дістаю на стіл і даю йому охолонути. Для цього тримаю у формі ще хвилин 12.
Тим часом готує начинку. Заливає 15 г желатину 80 мл води і відставляє для набрякання. Потім нагріває на водяній бані, доки желатин не розчиниться. Змішує 350 г м'якого сиру із 3 ст.л. цукру.
— Краще вибирати жирніший сир. Тоді начинка буде мастка і без зернинок.
Ріже у суміш банан і збиває блендером до однорідності.
В окремій мисці збиває міксером склянку вершків до появи пухирців. Тонкою цівкою наливає намочений желатин і далі збиває. Отриману суміш ставить у холодильник на 1 год.
— Треба завчасно взяти велику салатницю для збивання. Бо суміш дуже рідка і брискає в усі сторони.
Бісквіт дістає з форми і викладає на блюдо. Змішує 3 ст.л. коньяку з 1 ч. л. води, просочує бісквіт. Змащує дно третиною сирної начинки. Зверху щільно викладає порізані кільцями чотири банани. Викладає всю сирну начинку, сформувавши її у формі купола. Посипає торт бісквітною крихтою, що залишилася від основи.
— Намочую руки і прихлопую зверху та з боків торт. Злегка притискаю, щоб не вийшов кривобокий. Коли купол стає рівненький, ставлю в холодильник на ніч. Тоді легко буде нарізати.
Коментарі