46-річна черкащанка Світлана Дорошенко щовесни готує для родини квашену капусту.
— Замість маринованих огірків чи помідорів чоловік Олег Степанович та син Сергій просять приготувати капусту, — розповідає висока жінка з густим каштановим волоссям. — Таку робила ще моя бабуся Параска.
Господиня каже, що вибирає в супермаркеті 5–6 невеликих капустин. Миє їх і розрізає навпіл чи на чотири частини разом із качанами. Ставить на плиту 5-літрову каструлю води. Коли закипить, дає охолонути. Потім додає 150 г солі.
Дві червоні гіркі перчини (можна сухі), один червоний буряк і дві морквини Світлана Петрівна дрібно нарізає соломкою.
— У п"ятилітрову скляну банку починаю складати шарами капусту та порізані овочі. Стараюся їх утрамбувати, щоб не залишалося порожнього місця, — пояснює Дорошенко. — У кінці заливаю все водою із сіллю.
Капуста сім днів стоїть у теплому місці, на кухні. Потім ще три дні — в холодильнику. Тоді стає насиченого фіолетового кольору.
— Мої чоловіки люблять таку капусту. Вона аж хрумтить! Гостренька така виходить! Дуже смачно зі смаженою картоплею, — зауважує жінка. — Коли бачу, що в банці залишилося менше половини, готую другу партію.
Коментарі