пʼятниця, 04 лютого 2011 05:00

Свинину під медовим соусом начиняють барбарисом

Автор: фото з сайта www.gastronom.ru
  Перед запіканням шматок м’яса треба витерти насухо паперовою серветкою
Перед запіканням шматок м’яса треба витерти насухо паперовою серветкою

Житомирка Валентина Марченко, 39 років, відмовилася від магазинних шинок і ковбас, коли дізналася, що в них додають рідкий дим. Дітей годує власними стравами із домашньої свинини. Найшвидше та найлегше готувати запечене м'ясо.

— Вичитала в інтернеті рецепт свинини, запеченої в гірчично-медовому соусі, — говорить Валентина Григорівна. — М'ясо купую на базарі відбірне. Визначаю якість за запахом — найкраще те, яке пахне шашликом. Таку свиню годували картоплею, буряком, поїли молоком та сироваткою. Дивлюся на розрізі — якщо волокна великі, наче роздуті, значить, тварина виросла на гормональних добавках. Сало такої свині грубецьке, зернисте, на смак нагадує мило. Купую 2-кілограмовий шматок ошийка чи верхньої частини стегна із прожилками жиру.

Із супермаркету жінка приносить банку міцної гірчиці. Купує в пакетиках імбир, білий перець, куркуму, естрагон, розмарин і базилік. Обирає велику упаковку подвійної фольги. Із морозилки дістає ягоди барбарису. Їх збирає в лісі в жовтні.

— Шматок м'яса добре промиваю та насухо витираю великими паперовими серветками. Якщо залишиться мокрим, кірка не утвориться. Викладаю свинину на фольгу, готую маринад. Гірчицю виливаю у глибоку миску, додаю три ложки меду. Сиплю по пів чайної ложки кожної спеції. Лише базиліку треба втричі більше. Не солю, щоб із м'яса не побіг сік.

Валентина Марченко начиняє часником шмат ошийка. Для цього три зубці ріже навпіл, запихає їх у надрізи 2-сантиметрової глибини. Так само напихає ягоди барбарису. Починає намащувати свинину на фользі. Накладає соус грубим шаром. Загортає швом догори.

— Духовка має бути розігріта до 200 градусів. М'ясо печеться не менше 2 годин. Тоді розкриваю фольгу. Так воно засмажиться зверху до гарної скоринки. Кожні 10 хвилин поливаю шмат тим соком, який назбирався всередині фольги. За годину виймаю буженину й охолоджую, не розгортаючи. Маринад із гірчиці просякає все м'ясо. Страва просто царська — гості в захваті.

Свинину подають до столу також гарячою.

Зараз ви читаєте новину «Свинину під медовим соусом начиняють барбарисом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути