четвер, 28 квітня 2011 02:30

Свинину маринують у зеленому чаї та горілці

Автор: фото з САЙТА www.qli.ru
  М’ясо перед приготуванням не варто солити, інакше випустить весь сік. Його вимочують у мінералці або сухому вині. Якщо свиня була стара, тримають не менше як добу
М’ясо перед приготуванням не варто солити, інакше випустить весь сік. Його вимочують у мінералці або сухому вині. Якщо свиня була стара, тримають не менше як добу

Торік на травневі свята до 34-річної Олени Григорюк із Дніпропетровська приїхав у гості шваґер. Він вірмен.

— Чекали їх на день пізніше, але в Ані з Давидом помінялися плани, — говорить Олена Григорюк. — Якраз була майовка, то вирішили піти на шашлики. Я й свинини купила. Тільки зібралася її різати, шваґро випхав мене із кухні. Каже, шашлик — діло чоловіче, і мені торкатися до м'яса не можна. Пояснив, що страва вийде смачною лише від чоловічих рук.

Давид порізав ошийок на великі шматки, посолив і поперчив. Окремо нашаткував цибулю, кріп, петрушку, орегано і базилік, вичавив кілька зубчиків часнику. Потер лимон із цедрою. М'ясо вимішав із приправами і на півгодини залишив у маринаді.

— Великі шматки свинини дуже швидко просякли соком зелені. Давид засмажив їх до золотистої скоринки. Поливав від пригоряння гранатовим соком. Смачнішого шашлику в житті не їла — такий соковитий. Скільки не пробувала повторити рецепт, так не виходило.

Олена звикла маринувати шашлики за традиційним рецептом із оцтом та цибулею. Кілька років тому спробувала заливати курятину кефіром чи майонезом. Вони пом'якшують м'ясо за кілька годин, але швидко псуються у спеку. Такий маринад не обгорає, м'ясо усередині нагадує варене. Для міцного смаку радить додавати багато спецій.

— Мій чоловік любить обмокувати свинину у потертій цибулі з лимонним соком. Ніколи не солить м'ясо, щоб не випустило весь сік. Пробували маринувати у мінералці. Трохи пом'якло, але не дуже. Краще всього заливати сухим вином. Але як стара свиня із твердим м'ясом, то тримати треба не менше доби. Ставлю маринуватися на нижню полку холодильника.

Олена Григорюк пробувала готувати шашлик у пиві з гірчицею. Інгредієнти змішують на око, до напіврідкого стану. До пасти додають сіль, перець. Маринадом змащують кожен шматок, стискають у кулаці. На шашлику гірчиця засмажується до твердої скоринки, гоструватої на смак. Особливо подобається чоловікам до горілки.

— Найніжніший шашлик їла у подруги на новосіллі. Вони з чоловіком спершу вимочили свинину в міцній заварці зеленого чаю. За кілька годин відцідили її і залили маринадом. На нього взяли порівну гранатовий сік, оливкову олію, соєвий соус. Додали ложку меду,  розчавлений зубчик часнику, чорний перець та склянку горілки. Смажили на другий день. М'ясо вийшло м'яке, краї не обгорали.

На Сході м'ясо маринують у квасі, кислому компоті, томатному соку чи пюре сирих яблук. Між шматками часто кладуть листки м'яти.

Шашлик смажать на вишневих прутах

Киянин 22-річний Ярослав Гусляков робить шашлик із гусячого філе.

— Якщо хочете приховати, що то гуска, зніміть із м'яса шкіру, — радить. — Ріжу м'ясо невеликими шматками, добре вимішую в майонезі, щоб було м'яким. Потім солю, перчу, додаю інших спецій, які знайдуться на кухні. І якнайбільше нарізую товстими кільцями цибулі. Вливаю кілька столових ложок вина. Можна домашнього, але обов'язково сухого.

Шашлик із гуски маринується 10–12 год. Перед тим як смажити, на жар варто кинути  трохи вишневих прутів. Можна й листя. Воно дасть ароматний дим.

— М'ясо, нанизане на шампур із цибулею, поливаю маринадом. Такий шашлик ніжний і легкий.

Мирослава МИГИДЮК

 

Зараз ви читаєте новину «Свинину маринують у зеленому чаї та горілці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути