
— Малиновий пиріг роблю щотижня. Але діти все одно просять частіше, — розповідає Ангеліна Яковишина, 44 роки, з Канева Черкаської області. — Завдяки заварному кремові випічка виходить повітряною. А какао в тісті додає шоколадного присмаку.
Перетирає 100 г холодного вершкового масла зі склянкою борошна.
— М'яке масло не підходить. Бо відразу зліпиться з борошном у кулю. А має бути крихта, яка розсипається під руками. Тоді тісто буде сипким та пісочним.
Окремо розтирає 50 г цукру з одним яйцем і 25 мл солодкого білого вина. Суміш та додає до борошняної крихти. Насипає 1 ч. л. какао. Замішує тісто, загортає його в харчову плівку і кладе в холодильник на півгодини.
Тим часом розігріває духовку до 200°C. Тісто розкочує завтовшки 0,5 см. Прикладає форму для запікання і вирізає коло по розміру дна. Кладе тісто у форму і з обрізків ліпить бортики. Проколює корж виделкою по всій поверхні і ставить пектися на 20 хв., щоб підрум'янився.
— Раз на раз не приходиться і буває, що одних проколів замало. Корж при випіканні здувається, і скільки б начинки не викласти, пиріг вийде горбатим. То насипаю зверху суху квасолю.
Для заварного крему змішує 300 мл молока зі 2 ст. л. цукру та додає пакетик ванільного цукру. Гріє до розчинення. В окремій мисці збиває вінчиком три яєчні жовтки із 2 ст. л. цукру. Насипає 3 ч. л. борошна та перемішує. Вливає яєчну суміш у молоко і, помішуючи, заварює крем на малому вогні до загустіння. Знімає з вогню й охолоджує. Крем викладає на корж, зверху щільно прикрашає свіжою малиною.
— Пиріг ефектніше виглядає із шоколадною помадкою. Для неї розтоплюю 50 мілілітрів молока, 100 грамів чорного шоколаду та 150 мілілітрів вершків. Доводжу до кипіння і вимикаю вогонь. Чекаю десять хвилин, щоб помадка була не дуже рідка, і поливаю пиріг. Можна перелити в соусник і поливати порізані шматки на тарілці.
Малиновий мармелад обкачують у цукрі
— Якщо малини стільки, що її вже геть зовсім немає куди подіти, роблю мармелад, — розповідає Людмила Швалюк, 53 роки, із смт Пулини Житомирської області.
Заливає водою по 500 г малини та смородини, щоб вона покривала ягоди. Варить на повільному вогні до розм'якшення смородини. Скидає на сито і перетирає гарячим. Сік, що вийшов, уварює вдвічі. Потім насипає 900 г цукру та пучку лимонної кислоти. Варить ще 40 хв., знімаючи пінку. Розливає мармелад по лотках шаром 3 см і на ніч залишає при кімнатній температурі. Вранці розрізає мармелад на кубики і обкачує в цукрі.
Коментарі