Кілограм свіжомороженої скумбрії у столичних супермаркетах коштує близько 20 грн. Тушка середнього розміру заважить півкіло. У ларку-гриль на вул. Щербакова її продають за 24 грн. 30-річна киянка Людмила Воловецька
скумбрію готує вдома: запікає рибу в духовці.— Виходить така ж скумбрія-гриль, як і в ларку. То навіщо переплачувати? — каже Воловецька.
Розморожену рибу киянка промиває під холодною водою. Надрізає черевце біля голови й обережно витягає нутрощі. Знову промиває, потім начиняє тертою морквою з цибулею, порізаною півкільцями. Черево у скумбрії маленьке, достатньо однієї середньої морквини та цибулини.
— Можна й не начиняти, але з начинкою оригінальніша страва виходить, — говорить Людмила. — Розірване брюшко скріплюю зубочистками. Їх витягаю перед подачею до столу.
Нафаршировану рибу Воловецька натирає сіллю і змащує майонезом. Кладе її в прозорий мішечок для запікання, його ретельно защіплює з обох кінців. Зверху в кількох місцях протикає зубочисткою. Запікає 20 хв. у газовій духовці.
— Мішечок надувається, наче повітряна куля, — веде далі жінка. — Видно, як усередині в соку печеться скумбрія.
Готову коричнювату рибину Воловецька викладає на продовгувате блюдо, поливає лимонним соком, прикрашає лимоном і зеленим кропом.
— На випадок гостей у мене завжди в холодильнику риба лежить — швидко готується і смачно, — зауважує Людмила.
Киянка Ольга Денисенко, 41 рік, для фарширування розрізає скумбрію зі спини. Спочатку витягає хребет, потім — нутрощі та натирає сіллю. Розріз зашиває, в кінці приготування нитку витягує.
— Усередину я запихаю порізані яйця, цибулю, малесенькі шматочки лимона без цедри, — розповідає Денисенко.
Ольга поливає тушку розтопленим маслом, зашиває та загортає у фольгу краями догори. За 25 хв. виймає страву з духовки.
— Із середини рибка просякає лимонним соком, що дуже смачно, — запевняє жінка.
Киянка Віталіна Кантур, 25 років, скумбрію запікає в мікрохвильовці в режимі гриль. Випотрошену тушку натирає сіллю й із кожної сторони кілька разів надрізає вздовж. Кладе на решітку, посипає дрібно порізаним лимоном із цедрою та тмином.
— Збризкую олією, щоб риба не була сухою, — каже Віталіна. — За десять хвилин скумбрія готова.
Коментарі