У київському магазині "Дари моря" на вул. Павлівській продають свіжу і свіжоморожену рибу. Біля акваріуму повзають дві черепахи. Третю купили батько з маленьким сином. За кілограм живої черепахи вони заплатили 38 грн.
Свіжоморожену рибу зважують на двох вагах із довгого ряду прилавків. Вишикувалася черга. Щоб згаяти час, жінки діляться рецептами.
— Моя сестра його на свята готує — об"єдє-є-єніє, — протягує коротко стрижена киянка з яскравою помадою на губах. — Коли нема часу, повністю розрізає брюшко і накладає у нього овочевий фарш. Він із запеченої рибини не випадає.
Я була налаштована повечеряти з друзями оселедцем у пивному клярі. Таким рецептом колись хвалилася подруга. Та вирішила приготувати підслуханого фаршированого оселедця. Рибу уже мала в пакеті, а цибуля з морквою і майонезом знайдуться вдома. Оселедці купила найбільші. Три морожені рибини заважили трохи більше кілограма, майже на 13 грн.
Розморозила один великий оселедець. Як радила жінка у черзі, біля голови зробила глибокий надріз до хребця. Через отвір обережно витягла руками нутрощі. Помила рибу під проточною водою. Свіжий оселедець мав запах маринованого.
Для фаршу натерла велику морквину і дрібно порізала середню цибулину. Овочі трохи підсолила і перемішала. Оселедець натерла сіллю. Туго натрамбувала його фаршем. Риба стала "пузата", наче з ікрою. На деко бризнула олії. Рибу зверху намастила майонезом і поставила в духовку на максимальний вогонь. За 15 хв. риба знизу почала пригорати. Довелось обережно перевертати її і ще намазувати майонезом.
Жінки з черги говорили, що оселедець дає не дуже приємний запах. А мій у духовці пахнув добре. Фарширований оселедець на смак вийшов, ніби копчений. Їсти заважали дрібні кістки. Овочі стушкувалися і набралися рибного смаку. Правда, вийшли пересоленими. Їх мої знайомі відсовували на край тарілки.
Коментарі