понеділок, 10 березня 2014 06:55

Рибний холодець заправляють часником

Автор: ФОТО з сайта www.kushatpodano-ru.ru
  У солянку кидають по півбанки чорних і зелених оливок
У солянку кидають по півбанки чорних і зелених оливок

— Піст мирян і монахів відрізняється. Те, чого категорично не можна нам, частково дозволяється у миру, — каже монахиня Іоасафа із ­Георгієвського жіночого монастиря, що неподалік міста Умань на Черкащині. — До 20 квітня не можна їсти молоко, м'ясо та яйця.

Готує у монастирській кухні пісні страви.

— До Посту у великі свята готуємо солянку з трьох видів риби. Краще брати морську чи червону. Лише не оселедця і скумбрію. Річкова віддаватиме болотом. Найсмачніша виходить із пангасіусом, масляною рибою, горбушею.

Різних видів риби бере по 150 г. Половину за добу перед приготуванням засолюють.

— Якщо взяти менше, буде інший смак. Змішую по ложці солі і цукру, обкачую в них рибу. Перед приготуванням споліскую. Ріжу кубиками сантиметр на два.

Солянку готують на овочевому бульйоні. Для нього беруть велику цибулину і середню морквину.

— Кидаємо у бульйон солону рибу. Як перекипить, вливаємо по півбаночки чорних і зелених оливок з розсолом. Ріжу маленькими кубиками два невеликі бочкові кислі огірки. Можна натерти і видавити сік у солянку. Підбираю на смак, аби не перекислити. Як перекипить, кидаю порізану свіжу рибу. Можна трохи копченої. Лимон ріжу скибками і додаю, коли риба готова. Якщо є свіжі помідори, кидаю один-два. Як зваряться, виймаю. Або кладу 3 ложки томатного соку. Перед тим як солити, пробую, бо розсіл і сік солоні. Додаю дрібку чорного перцю та лавровий листок.

У Великий Піст монахи рибу не їдять. Мирянам дозволяють у середу і п'ятницю.

— Раджу зварити рибний холодець. З товстолоба захолоне без желатину. Смачний із пангасіуса. Якщо заправити часником, не відрізниш від м'яса. Відварюю спочатку голови, хвостики, плавнички. Тоді філе. Розливаю по тарілках, як звичайний холодець, — говорить монахиня.

Радить приготувати овочевий холодець із цвітної капусти, горошку і грибів.

— Варю овочевий бульйон — цибулину та морквину. Можна кинути кілька зубців часнику, душистий перець, лаврове листя. На тарілку холодцю кладу два грибочки, суцвіття капусти, горошок. Заливаю овочевим бульйоном із жела­тином.

Каші радить поливати пісним соусом жульєн.

— Треба столова ложка олії, дві — борошна. 2–3 хвилини просмажую муку. Вливаю склянку кип'ятку. Якщо є соєве молоко, то можна його. Перемішуємо й солимо. Гарна заправка до каші буде з пангасіуса. Жир з риби обрізаю і топлю. Ріжу невеликими шматочками та обсмажую у тому жиру. У залиту водою гречку додаю рибу і жир, у якому смажилася. Все ставимо у духовку. Так можна готувати й іншу кашу.

Манник поливають збитими фруктами

Монахиня Іоасафа радить приготувати пісні домашні солодощі — манник і рогалики.

— Відварюю на воді густу манну кашу. Виливаю у судок чи форму з високими бортиками. Ставлю у холодильник, щоб застигла. Ріжу квадратиками. Кожен у порційній тарілці поливаю збитими мороженими фруктами чи варенням.

Для рогаликів на півлітру води кладе ложку рафінованої олії і 100 г дріжджів. Борошна — скільки візьме.

— Якщо олії буде менше, то втратить смак. Добре вимішую тісто. На пару годин ставлю в холодильник. Тоді ніжне і хрумке. Коли відстоїться, розкачую великий корж. Ділю на трикутні частини. Начинка — будь-яка.

Зараз ви читаєте новину «Рибний холодець заправляють часником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути