Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 20:06

Раїса Савицька готує канапки з чорнобривців

Автор: фото: Ольга Бартиш-Коломак
  Львів’янка Раїса Савицька готує салат з лободи і кропиви
Львів’янка Раїса Савицька готує салат з лободи і кропиви

58-річна львів"янка Раїса Савицька на кухонному столі нарізає кропиву, лободу, базилік та м"яту. Розкидає у металеві миски. Каже, рецепти салатів вона придумує сама. Назв їм не дає.

— Понюхайте базилік, — простягає гілочку. — Обожнюю цей запах. У італійській кухні використовують переважно листя, а я й стебла беру. Якщо сухий базилік розтерти з розмарином, суміш нагадуватиме перець.

Господиня каже, що базилік добре вирощувати на підвіконні — його запах відлякує комарів. Савицька за Львовом має чотири сотки городу. Там сіє пряні трави.

На розжарену сковороду жінка кладе трохи смальцю зі шкварками. Потім — суміш із відвареної кропиви і лободи, свіжої цибулі, зелені.

— Це дуже дешева страва, — посипає зелень сіллю, паприкою на кінчику ножа та червоним солодким перцем.

Доки все смажиться, Раїса Романівна збиває два яйця зі сметаною, виливає у сковороду. Каже, що вийшов гарячий салат, який на смак нагадує омлет.

У найбільшій мисці господиня готує зелені оладки. До нарізаного листя молодих бурячків додає багато петрушки, кропу, цибулі, часнику, одне сире яйце і жменю борошна. Усе це солить, перчить і викладає ложкою зелень на сковороду. Смажить, як оладки, подає гарячими зі сметаною.

Хліб має бути учорашнім

— Сюди можна також додавати лободу, листя молодої моркви, кульбабу. Мій чоловік дуже любить ці оладки. Та й онуки, як приїжджають, завжди просять приготувати вітамінні палянички.

Раїса Савицька родом з Одеської області. Каже, там зелень дають до всього.

На лоджії в затінку вона висушує листя винограду. Із них узимку крутитиме голубці. Потім треба тільки відмочити у гарячій воді — і воно стане як свіже.

У горщиках, прикріплених до лоджії, ростуть чорнобривці. Із них Раїса Романівна готує канапки.

— Багато хто навіть не здогадується, що чорнобривці дуже смачні. Цю квітку теж використовують як спецію. Із неї можна робити салати, соуси, варити супи. Чорнобривці додають у закуски з квасолі та овочів, у страви з волоськими горіхами. Такі прянощі популярні в грузинській кухні.

Господиня змазує олією шматок чорного хліба і густо посипає чорним і червоним перцем. Зверху кладе пелюстки чорнобривців.

— Хліб має бути чорним або сірим, але не білим. І бажано — учорашній. Замість чорнобривців можна покласти настурцію. Вона навіть смачніша — дуже соковита і трохи хрумтить.

Таких канапок чоловік Раїси Савицької не визнає. Каже, що тільки з ковбасою їстиме.

Зараз ви читаєте новину «Раїса Савицька готує канапки з чорнобривців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути