четвер, 03 вересня 2009 19:36

Раків варять у пиві зі спеціями

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Офіціантка Оксана з еспресо-ресторану ”Ретро-вагончик” у Тернополі пригощає відвідувачів фірмовим коктейлем ”Холодна кава”. Його готують із кави, персикового сиропу й льоду
Офіціантка Оксана з еспресо-ресторану ”Ретро-вагончик” у Тернополі пригощає відвідувачів фірмовим коктейлем ”Холодна кава”. Його готують із кави, персикового сиропу й льоду

"Тернопіль тепер увесь час дивує чимось оригінальним. То екскурсійний тролейбус запустили, то ресторан у колишньому вагоні поїзда відкрили, — каже тернопільчанка Тетяна Заєць, 22 роки. — Були із друзями у "Ретро-вагончику". Взяли коктейлі й тістечка. Усе під старовину зроблено. Давні фото колишнього вокзалу й поїздів над вікнами почепили. Навіть гудок потяга є".

Відкрили еспресо-ресторан у старовинному австро-угорському вагоні на вул. Бродівській, 1а. Новий заклад розташований біля ресторану "Старий млин", за 10 хв. ходи від залізничного вокзалу.

— Ідея кав"ярні належить її власникові Михайлу Гросуляку. Він побачив вагончик у своєму рідному селі Вигода Івано-Франківської області. Вирішив зберегти його як експонат. Адже подібного вузькоколійного транспорту майже не лишилося. Відновили первісний екстер"єр та інтер"єр, — розповідає директор "Ретро-вагончика" Христина Павліська, 28 років.

"Ретро-вагончик" має 14 місць. Лавам у вагоні карпатського трамвая 100 років. Змайстрували барну стійку та столики. У закладі звучить старовинна музика.

— Щоб відтворити атмосферу, вагончик поставили на колію. А оскільки колись його тягнули коні, зробили залізний макет коня. Плануємо ще посадити фірмана на лавочку, — продовжує Христина Павліська. — Ресторанчик був задуманий як заклад, де можна скуштувати кавові коктейлі та випечені нашими кулінарами десерти.

Живих раків можна вибрати із невеликого басейну

У меню є понад 10 видів кавових коктейлів та вісім чаїв. Чай подають у "поїздових" підстаканниках. Склянка коштує 15 грн. У вартість входять лимон, цукор і бублики.

Для фірмового коктейлю "Холодна кава" бармен бере 15 г меленої кави "Лавацца", заливає 100 г води у кавоварку. Змішує із кавою 40 г персикового сиропу. Напій виливає у склянку і додає вісім кубиків льоду. Коктейль добре освіжає у спеку.

До чаїв беруть тістечко "Наполеон", "Фруктовий човник" або еклер "Пухкенька пані".

На літній період біля вагончика створили дерев"яний 30-місний "пивний перон".

— Заманюємо відвідувачів на раків. Люди можуть вибрати живих раків із невеличкого басейну. Їх виловлюють офіціанти і за кілька хвилин приносять зварені, — усміхається Христина. — Порція страви у нас коштує 36 гривень. Виходить десь вісім-десять раків. Вони добре смакують під місцеве "Микулинецьке" пиво.

Кухарі варять раків у кип"яченому пиві зі спеціями. Подають із сіллю.

Пиво можна замовити у дерев"яних літрових кухлях. Популярним є "Один метр пива". П"ять бокалів по 0,5 л та метр ковбаси два офіціанти виносять на метровій дошці. Для гурманів подають пивні коктейлі з сиропами.

Зараз ви читаєте новину «Раків варять у пиві зі спеціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути