— На Андрія дівчата традиційно пекли калиту. Має бути обов'язково кругла, — розповідає Руслан Сенічкін, ведучий програми "Сніданок з "1+1". — Щоб випічка була вкрита солодкою скоринкою, змащую медом.
У чашу блендера розбиває два яйця, сипле 5 ст. л. цукру. Збиває до розчинення. Окремо змішує 1 ст. л. соди із 2 ст. л. оцту.
— Ця суміш заміняє розпушувач. Від реакції соди з оцтом виділяється вуглекислий газ, що піднімає випічку.
Додає гашену соду до збитих яєць. Насипає 400 г борошна й перемішує. Тонкою цівкою вливає склянку молока. По черзі додає 2 ст. л. меду, 30 г розтопленого масла. Сипле 50 г горіхів, 30 г маку і дрібку кориці.
— Горіхи можна взяти будь-які, — продовжує. — Я беру волоські та фундук, але можна й арахіс.
Прогріває духовку до 180°C. Змащує деко олією, посередині розташовує металеву кружку або кільце, щоб у калиті був отвір. Навколо викладає тісто і ставить у духовку на 40 хв.
— Доки калита гаряча, мащу її медом. Почергово смугами посипаю маком і меленими горіхами.
Киянка 34-річна Марта Кукса підсолоджує калиту родзинками й цукерками. Ті обирає з варенням, щоб додати фруктовий присмак.
— Щороку печу калиту дітям у школу. У них проходять вечорниці з обрядом "кусання калити". Хлопці мають верхи на кочерзі стрибати й кусати.
Розводить у склянці теплого молока 15 г пресованих дріжджів. Сипле 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі й 2 г ваніліну. Вбиває у суміш яйце. Додає 30 г розтопленого масла.
— Заливаю окропом 50 грамів родзинок, щоб набрякли. Підсушую й посипаю борошном. Так вони розподіляться по всій калиті, а не впадуть в одному місці.
Додає півсклянки перетертого з цукром маку та родзинки. Просіває три склянки борошна й замішує. Накриває рушником, ставить на півгодини в тепле місце. Викладає на деко і втикає у тісто 200 г розрізаних цукерок із варенням. З них начинка витікає при запіканні. Зверху змащує збитим жовтком.
Ставить пектися при 180°C протягом 45 хв. до рум'яної скоринки. Виймає з духовки, накриває рушником на 10 хв., щоб калита обм'якла.
Коментарі