понеділок, 09 грудня 2019 00:51

Отвір у калиті роблять кружкою

Автор: ФОТО З САЙТА pustunchik.ua
  Калиту випікають 40 хвилин.  Смугами посипають маком та меленими горіхами
Калиту випікають 40 хвилин. Смугами посипають маком та меленими горіхами

— На Андрія дівчата традиційно пекли калиту. Має бути обов'язково кругла, — розповідає Руслан Сенічкін, ведучий програми "Сніданок з "1+1". — Щоб випічка була вкрита солодкою скоринкою, змащую медом.

У чашу блендера розбиває два яйця, сипле 5 ст. л. цук­ру. Збиває до розчинення. Окремо змішує 1 ст. л. соди із 2 ст. л. оцту.

— Ця суміш заміняє розпушувач. Від реакції соди з оцтом виділяється вуглекислий газ, що піднімає випічку.

Додає гашену соду до збитих яєць. Насипає 400 г борошна й перемішує. Тонкою цівкою вливає склянку молока. По черзі додає 2 ст. л. меду, 30 г розтопленого масла. Сипле 50 г горіхів, 30 г маку і дрібку кориці.

— Горіхи можна ­взяти будь-які, — продовжує. — Я беру волоські та фундук, але можна й арахіс.

Прогріває духовку до 180°C. Змащує деко олією, посередині розташовує металеву круж­ку або кільце, щоб у калиті був отвір. Навколо викладає тісто і ставить у духовку на 40 хв.

— Доки калита гаряча, мащу її медом. Почергово смугами посипаю маком і меленими горіхами.

Киянка 34-річна Марта Кукса підсолоджує калиту родзинками й цукерками. Ті обирає з варенням, щоб додати фруктовий присмак.

— Щороку печу калиту дітям у школу. У них проходять вечорниці з обрядом "кусання калити". Хлопці мають верхи на кочерзі стрибати й кусати.

Розводить у склянці теплого молока 15 г пресованих дріжджів. Сипле 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі й 2 г ваніліну. Вбиває у суміш яйце. Додає 30 г розтопленого масла.

— Заливаю окропом 50 грамів родзинок, щоб набрякли. Підсушую й посипаю борошном. Так вони розподіляться по всій калиті, а не впадуть в одному місці.

Додає півсклянки перетертого з цукром маку та родзинки. Просіває три склянки борошна й замішує. Накриває рушником, ставить на півгодини в тепле місце. Викладає на деко і втикає у тісто 200 г розрізаних цукерок із варенням. З них начинка витікає при запіканні. Зверху змащує збитим жовтком.

Ставить пектися при 180°C протягом 45 хв. до рум'яної скоринки. Виймає з духовки, накриває рушником на 10 хв., щоб калита обм'якла.

Зараз ви читаєте новину «Отвір у калиті роблять кружкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути