— Плоди шипшини містять багато корисних мікроелементів, — каже 57-річний Василь Швець із Луцька. — На їхній основі виходять вітамінні настоянки. Шипшина надає напою благородного лісового аромату. Настоянку можна додавати до чаю або пити так.
Нарізує на дрібні шматки яблуко середньої величини.
— Підійде солодкий ароматний сорт. Надасть відповідного смаку напою. Подрібнене яблуко викладаю у суху банку. Всипаю 400 грамів шипшини. Краще брати підсушені плоди, бо в них аромат яскравіший, ніж у свіжої.
Заливає банку 0,5 л горілки або самогону без запаху.
— Щільно закриваю кришкою. Струшую й ставлю в темне місце з кімнатною температурою. Стоїть місяць, потім проціджую. Настоянка з шипшини виходить із легким терпкуватим присмаком. Якщо любите солодкі напої, наприкінці приготування можна додати кілька ложок цукру. Придатна до вживання протягом п'яти років, — каже Василь Швець.
Коментарі