Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2007 12:42

На Львівському холодокомбінаті виготовляють 92 вида морозива

ВАТ "Львівський холодокомбінат" підприємство з найбільшим в Україні досвідом у виготовленні морозива. Холодні ласощі у Львові почали виготовляти понад 60 років тому. У 1942 році на околиці міста німці збудували потужний холодильний комплекс площею понад п"ять тисяч квадратних метрів. У холодильнику зберігали НЗ-запаси: морожені м"ясо, рибу та фрукти. Через чотири роки у 1946 на базі холодильника почали виготовляти морозива. У ті часи у місяць виготовляли 40-50 тонн ласощів.

- На жаль, до нашого часу збереглись лише фотографії та документи, що стосувались будівництва холодильника, а про налаштування виробництва відомо дуже мало, - розповідає головний інженер ВАТ "Львівський холодокомбінат" Олег Манохін, демонструючи перші фото підприємства в архівному альбомі. – Знаємо, що морозиво тоді робили вручну, працівники замотували його у звичайну фольгу, а от рецептів тогочасного німецького морозива ми так і не розшукали.

За часів радянської влади інженери розробили проект ще одного потужного холодильника. У 1964 році біля першого холодильника зводять новий, розрахований на 10 тисяч тонн мороженої продукції. Оскільки площа холодильного комплексу значно побільшала, на його території вирішили відкрити фабрику з виробнитцва морозива. На підприємстві з"явилась змога виготовляти до 300 тонн продукції у місяць. У 60-ті на фабриці працювали 140 робітників-фасувальників. За рік на підприємстві виготовляли 4-5 тисяч тонн морозива. Незважаючи на буремні 90-ті роки робота на підприємстві не припинялась ні на день.

- Лише у 2000 році у виробництві почався відчутний спад, бо в Україні почали масово відкривати заводи та цехи з виробництва морозива, - додає Олег Валерійович. - Технічні можливості у нас залишались потужні, натомість з"явились проблеми зі збутом.

У вересні 2004 року на підприємство прийшли нові керівники. Відтоді фабрику перейменували у ВАТ "Львівський холодокомбінат".

- Це був тяжкий рік, але з того часу наші справи пішли на гору, - продовжує розповідь головний механік підприємства Богдан Біда. – У 2004 році ми закупили нову сучасну лінію. У 2005-2006 модернізація підприємства продовжувалась. Сьогодні у нас працює чотири найсучасніших лінії з виробництва морозива. Усе обладання фірми "Hoyer", яка вважається найкращою у світі серед виробників подібного обладнання.

Після модернізації підприємства кількість виготовленої продукції щороку зростає. У 2004 році на фабриці випускали 4 000 тонн морозива, у 2005 – 6 000 тонн, у 2006 – 8 000 тонн. Цьогоріч на підприємстві виготовили 10 000 тонн морозива.

Сьогодні Львівський холодокомбінат входить у п"ятірку кращих українських виробників морозива. В асортименті підприємства 92 різновиди продукції. До прикладу, у радянські часи на фабриці виготовляли лише чотири вида морозива.

Першість кілька років поспіль тримають морозиво "Каштан", "Львівське", "Пломбір львівський" і "Славутич". Попри це асортимент львівського морозива щороку поповнюється 4-5 новинками. У 2006 році після модернізації підприємства на Львівському холодокомбінаті почали випускати морозиво класу Преміум ріжки "Інферно" та "Мефісто" зі смаками сицілійського апельсину, кави латте, малинового йогурта і меду та карамелі.

У 2007 році однією з новинок стало тепле морозиво "Жар-птиця", що нагадує цукерки "Пташине молоко". Особливість цього морозива у тому, що воно більше смакує, якщо його їсти через кілька хвилин після того, як дістали з морозилки.

- Ми працюємо з провідними фірмами, які розробляють смаки морозива – це відділ фірми "Тетрапак" і відділ фірми "Есерон", - каже Олег Валерійович. - Їхні представники приїжджають зі своїми розробками, а ми вже обираємо, за якою технологією працювати.

Минулого року на холодокомбінаті почали виготовляти з морозива торти - "Солоденьке серденько", "Венеціанське мереживо", "Імпреза" і "Серце".

- З наступного сезону будемо випускати морозиво в упаковці у вигляді "ковбаси", - розповідає Богдан Михайлович. – Така упаковка зручна для зберігання. До того ж як показує статистика споживачі все більше переходять на так зване сімейне морозиво, тобто десерти у мішках та коробках.

Та передусім на Львівському холодокомбінаті дбають про якість своєї продукції. Львівське морозиво виробляють лише з натуральних та перевірених складників. Для того, аби контролювати якість молока, основного продукта у виробництві морозива, минулого року Львівський холодокомбінат викупив Дрогобицький молокозавод. А масло підприємство закуповує лише протягом двох місяців на рік, у травні та червні. Технологи холодокомбінату пояснюють, що саме цей період - найоптимальніший для виготовлення масла найвищої якості. Поставки сухого та згущеного молока для підприємства також здійснюють перевірені фірми-виробники.

- Наші лабораторії, хімічна та радіологічна, ведуть строгий контроль за якістю сировини, з якої ми готуємо морозиво, - каже Олег Манохін. – Окрім того, перш, ніж закуповувати сировину, наші фахівці їдуть до постачальників, беруть проби продукції на місці та проводять власні аналізи. Ми закуповуємо сировину за умови, що нас влаштовують результати.

У складі львівсього морозива немає жодних ароматизаторів.

- У нас же немає бананового чи ананасового морозива, де найчастіше не обходиться без використання ароматизаторів, - пояснює Олег Манохін. – До складу нашого "Плодово-ягідного" морозива, яке користується поплярністю серед споживачів, входить лише натуральне пюре. Для цього щороку заморожуємо 600-800 тонн яблук, слив, горобини, смородини, порічок. І саме з цих ягід та фруктів виготовляємо пюре для "Плодово-ягідного" морозива.

Стабілізатори смаку, які використовують для виготовлення морозива, також натурального походження.

- Ми купуємо одні з найдорожчих стабілізаторів натурального походження французького виробництва, - каже Олег Валерійович. - Наші препредставники їздили до виробників у Францію і ще раз переконалися, що ті стабілізатори, які ми використовуємо, це витяжка з морських водоростей.

Для того, аби забезпечити стерильність виробництва, весь процес виготовлення морозива закритого типу.

- Молоковоз приїхав, молоко скачали, більше доступу людини до процесу виготовлення немає. Цикл варки, пастеризації, гуманізації - усе в закриому режимі, туди нічого не може потрапити чи тим більше впасти, - пояснює головний інженер. - Лише по зхакінченні усього циклу працівники складають вже запаковане морозиво у ящики. Тобто людина торкається до морозива, коли воно вже повністю упаковане. Після фасування морозиво відправляють на добу на загартування при температурі -30 градусів. Після цього морозиво зберігається протягом року, не втрачаючи ні смакових, ні зовнішніх якісних властивостей.

Сьогодні на підприємстві готуються до наступного сезону. Він має розпочатися у лютому.

- Закінчився сезон фасування і зараз у цехах миють обладання, при потребі ремонтують, - розповідає головний механік підприємста. – Тому що з лютого по листопад виробництво має працювати без збоїв. У нас строгі вимоги до процесу приготування та зберігання продукції. Наприклад, температура в холодильниках не вище 24градусів, адже якщо не дотримуватися температурного режиму, змінюється склад продукції, тому збої у роботі недопустимі.

(PR)

Зараз ви читаєте новину «На Львівському холодокомбінаті виготовляють 92 вида морозива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути