— Старі запаси меду використовую на медовуху, — каже 63-річний Степан МИТЮК із села Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині.
Кип'ятить 5 л води. Чекає, щоб охолола до 40—60°C.
— Якщо в гарячішу воду кинути мед, втратить цілющі властивості. Так само і дріжджі — загинуть.
Додає у воду півлітра меду. Чекає, аби вода охолола до 30°C. Вкидає 50 г пресованих дріжджів і зав'язує марлею.
— Має з тиждень виграти в теплому місці. Для цього переливаю у великий скляний бутель. Натягаю на горловину медичну рукавицю заздалегідь проколену голкою, щоб виходив газ. Бо напій стане, мов оцет. Після цього ставлю в погріб. Час від часу поглядаю. Відкриваю кришку. Коли брага сідає на дно, а зверху буде чистий напій — готова.
Можна додати мускатний горіх, корицю, гвоздику, кардамон, навіть чорний перець. Потім слід перецідити і розлити в пляшки.
— Я не кидаю нічого, щоб не перебивати запах меду. Так напій нагадує легке шампанське.
Медовуха може стояти рік. Вистояна смачніша, ніж молода. Має міцність 5–10%.
Коментарі