Ексклюзиви
Понеділок, 02 липня 2007 16:34

Лечо готують з яйцем і сметаною

"Лечо в нашій сім"ї — коронна страва, — розказує Олена Лизанець, 56 років, із міста Мукачеве Закарпатської області. — Готую його майже весь рік. Узимку, правда, обходжуся консервованим, але мої люблять і таке".

Свіжі овочі жінка бере зі свого городу. На базарі радить купувати в людей. Каже, що в них плоди більш м"ясисті й соковиті. Для лечо потрібні помідори, стара цибуля та солодкий перець. Томати можна купити перезрілі. Головне, щоб були соковитими, а не сухими. Червоний перець змішують із жовтим чи зеленим у пропорції 3:1.

— Овочі чищу й нарізаю, — веде далі жінка. — Цибулю ріжу кружальцями чи напівкружальцями. Помідори — скибочками. Перець — грубою соломкою. Усі овочі викладаю окремо в мисочки — так зручніше засипати у каструлю.

Готувати Лизанець радить в алюмінієвій каструлі — так страва не пригорає. На денце господиня наливає олії. Ставить посудину на невеликий вогонь.

— Цибуля для лечо має підсмажитися до ледь золотистого кольору. Вона лишається трішки сируватою, але в процесі приготування дійде, — пояснює Олена.

В алюмінієвій каструлі страва не пригорає

Коли цибуля готова, жінка засипає перець. Вогонь не збільшує, бо овочі мають протушитися й пустити сік. Хвилин за 5–7 треба кидати помідори. Цибулька та перець мають набратися помідорного соку. На трилітрову каструлю господиня додає 150 г води. Прикриває страву кришкою і лишає на вогні ще на 10 хв.

— Потім я розбиваю у стакан яйце, трішки його збиваю — щоб перемішати білок із жовтком. Виливаю у киплячу каструлю. Аби ситніше було, додаю дві ложки сметани. Усе добре перемішую й солю. Страва має покипіти ще дві хвилини. Закриваю каструлю кришкою і даю їй настоятися хвилин п"ять. Лечо готове.

На гарнір Лизанець готує картоплю-топтанку. Але, за словами господині, лечо смачно їсти з будь-якою кашею.

— Щоліта до нас приїжджають куми зі Львова. Кум Валєра завжди каже: "До цього лечива кусень м"яса добрий би був!". Але їсть мою "траву" завжди залюбки.




Що потрібно

5 великих помідорів, 4 перці, 2 великі цибулини, яйце, 2 ложки сметани, сіль.

До консервованих овочів підсмажують цибулю

Консервувати лечо Олена Лизанець радить наприкінці серпня, коли овочі найдешевші. Для закруток вона бере: 3 кг перцю, стільки ж помідорів, 2 ст. ложки солі. Помідори очищає від шкірки й дрібненько нарізає —  щоб пустили сік. Перець кришить соломкою.
Помідори треба варити 5 хвилин. Додати перець та сіль. Залишити суміш на вогні ще на 5 хв. Гарячою розкласти у банки. Стерилізувати 5 хв. та закрутити металевими кришками.
— Узимку підтушую цибулю на олії, — говорить Лизанець, — потім додаю до неї консервоване лечо. Страва має закипіти. Вбиваю яйце, додаю сметани. Однієї півлітрової банки вистачає на шістьох.

Зараз ви читаєте новину «Лечо готують з яйцем і сметаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода