Людмила Павловська із села Матюші Білоцерківського району Київщини посадила пастернак. Рослина виросла. Та жінка не знає, що з нею робити.
— Копати пастернак ще зарано, тому й немає його зараз у продажу, — каже Віктор Нешко, 50 років. Чоловік із Броварського району приїздить торгувати зеленню на столичний Виноградарський ринок. — Коріння вибирають наприкінці серпня. Із ним варю борщ, суп.
Нешко бере довгий корінь петрушки й нігтем дряпає шкірку.
— Корінь пастернаку нагадує корінь петрушки, — продовжує Віктор. — Але якщо пошкрябати, то петрушка всередині біла. Пастернак — жовтуватий. Він корисний і за смаком нагадує моркву. За формою схожий на витягнутий буряк.
Віктор використовує пастернак як приправу. Коренеплоди миє, чистить, тре на тертці й додає в борщ чи суп. У салати його не кладе.
— Зелень пастернаку не їм, — каже Нешко. — Нею лікую вітіліго — інфекційні плями на шкірі, які навіть після купання в річці можуть з"явитися. Зеленню пастернаку натираю шкіру. У жінок, кажуть, після цього пече.
Огрядна киянка розглядає пучки петрушки та базиліку на прилавку Віктора. Потім запитує, чи є у нього в продажу коріння пастернаку.
— Я їх у суп кладу, як будь-які інші корінці, — пояснює жінка-покупець. — Перед цим крупно порізане коріння пастернаку можна підсмажити, як петрушку і моркву. Потім виймаю його з бульйону і продовжую готувати суп як зазвичай.
Киянка Поліна Лугова, 59 років, готує з пастернаку салати, запікає корінь у духовці, смажить із овочами.
— Все, що росте на городі, в удобреній, не обробленій хімікатами землі, — корисне і смачне, — каже Поліна Миколаївна. — Молоді стебла й листочки використовую як пряну зелень. Коренеплоди мию, чищу і їм сирими чи запікаю.
Для салату Лугова натирає на тертці очищений пастернак, додає дрібно порізану зелену цибулю й зелене молоде пір"я часнику. Солить і заправляє страву жирним майонезом.
Можу їсти з нього лише чіпси
— У такий салат можна ще стерти пізню редиску, — додає.
Перед тушкуванням Лугова кілька годин вимочує коріння пастернаку у воді з лимонним соком. Потім нарізає його, заливає водою, солить, додає подрібнену смажену цибулю з морквою, вершкове масло й тушкує годину на помірному вогні.
— Кашицу з пастернаку готую до м"яса, — пояснює висока худорлява житомирянка Марина.
Щойно у продажу з"являється пастернак, вона завжди купує кілька великих коренеплодів. Каже, готує з них чіпси.
— У пастернаку є майже всі необхідні вітаміни, — ділиться. — Але специфічний запах рослини мені не до смаку. Можу їсти з нього лише чіпси.
Чіпси з пастернаку Марина готує так, як із картоплі. Тонко нарізає почищені коренеплоди, збризкує лимонним соком. Смажить до золотистого кольору у великій кількості олії. Готові чіпси викладає на паперовий рушник. Коли олія стече, посипає приправами.
— Я люблю приправи з курятиною і грибну, — веде далі жінка. — Як захочу пастернакові чіпси зі смаком сиру, посипаю їх тертим твердим сиром.
На столичному Житньому ринку замість пастернаку продавці пропонують селеру. Кажуть, пастернак несмачний.
— Вам треба пастернак, приходьте на вихідних — накопаю і привезу, — каже пенсіонер Михайло з Яготина. Прізвища не називає. Високий сивий чоловік насовує плямисту темно-зелену панамку на очі. Він продає зелень на ринках Нивок і Виноградаря. — Запрошу як за корінь петрушки — гривню за маленький, 3 — за більший.
Торік Михайло виростив корінь пастернаку вагою 1,8 кг і завдовжки 8 см. Інший — 1,5 кг.
— На Нивках тоді торгував, то з виставкового комплексу приходили подивитися, — розповідає пенсіонер. — А чоловіки в довгих рясах одразу в мене по 15 великих коренів купували. Казали, що нічого кращого за пастернак немає.
Михайло коренеплоди і зелень пастернаку додає в супи, салати. Готує з ним заливну рибу, тушкує м"ясо.
— Використовую замість моркви, — пояснює чоловік. — Коли тушкую м"ясо, шматки перекладаю пастернаком.
Коментарі