середа, 20 серпня 2008 14:40

Шматками пастернаку перекладають м"ясо

Людмила Павловська із села Матюші Білоцерківського району Київщини посадила пастернак. Рослина виросла. Та жінка не знає, що з нею робити.

— Копати пастернак ще зарано, тому й немає його зараз у продажу, — каже Віктор Нешко, 50 років. Чоловік із Броварського району приїздить торгувати зеленню на столичний Виноградарський ринок. — Коріння вибирають наприкінці серпня. Із ним варю борщ, суп.

Нешко бере довгий корінь петрушки й нігтем дряпає шкірку.

— Корінь пастернаку нагадує корінь петрушки, — продовжує Віктор. — Але якщо пошкрябати, то петрушка всередині біла. Пастернак — жовтуватий. Він корисний і за смаком нагадує моркву. За формою схожий на витягнутий буряк.

Віктор використовує пастернак як приправу. Коренеплоди миє, чистить, тре на тертці й додає в борщ чи суп. У салати його не кладе.

— Зелень пастернаку не їм, — каже Нешко. — Нею лікую вітіліго — інфекційні плями на шкірі, які навіть після купання в річці можуть з"явитися. Зеленню пастернаку натираю шкіру. У жінок, кажуть, після цього пече.

Огрядна киянка розглядає пучки петрушки та базиліку на прилавку Віктора. Потім запитує, чи є у нього в продажу коріння пастернаку.

— Я їх у суп кладу, як будь-які інші корінці, — пояснює жінка-покупець. — Перед цим крупно порізане коріння пастернаку можна підсмажити, як петрушку і моркву. Потім виймаю його з бульйону і продовжую готувати суп як зазвичай.

Киянка Поліна Лугова, 59 років, готує з пастернаку салати, запікає корінь у духовці, смажить із овочами.

— Все, що росте на городі, в удобреній, не обробленій хімікатами землі, — корисне і смачне, — каже Поліна Миколаївна. — Молоді стебла й листочки використовую як пряну зелень. Коренеплоди мию, чищу і їм сирими чи запікаю.

Для салату Лугова натирає на тертці очищений пастернак, додає дрібно порізану зелену цибулю й зелене молоде пір"я часнику. Солить і заправляє страву жирним майонезом.

Можу їсти з нього лише чіпси

— У такий салат можна ще стерти пізню редиску, — додає.

Перед тушкуванням Лугова кілька годин вимочує коріння пастернаку у воді з лимонним соком. Потім нарізає його, заливає водою, солить, додає подрібнену смажену цибулю з морквою, вершкове масло й тушкує годину на помірному вогні.

— Кашицу з пастернаку готую до м"яса, — пояснює висока худорлява житомирянка Марина.

Щойно у продажу з"являється пастернак, вона завжди купує кілька великих коренеплодів. Каже, готує з них чіпси.

— У пастернаку є майже всі необхідні вітаміни, — ділиться. — Але специфічний запах рослини мені не до смаку. Можу їсти з нього лише чіпси.

Чіпси з пастернаку Марина готує так, як із картоплі. Тонко нарізає почищені коренеплоди, збризкує лимонним соком. Смажить до золотистого кольору у великій кількості олії. Готові чіпси викладає на паперовий рушник. Коли олія стече, посипає приправами.

— Я люблю приправи з курятиною і грибну, — веде далі жінка. — Як захочу пастернакові чіпси зі смаком сиру, посипаю їх тертим твердим сиром.

На столичному Житньому ринку замість пастернаку продавці пропонують селеру. Кажуть, пастернак несмачний.

— Вам треба пастернак, приходьте на вихідних — накопаю і привезу, — каже пенсіонер Михайло з Яготина. Прізвища не називає. Високий сивий чоловік насовує плямисту темно-зелену панамку на очі. Він продає зелень на ринках Нивок і Виноградаря. — Запрошу як за корінь петрушки — гривню за маленький, 3 — за більший.

Торік Михайло виростив корінь пастернаку вагою 1,8 кг і завдовжки 8 см. Інший — 1,5 кг.

— На Нивках тоді торгував, то з виставкового комплексу приходили подивитися, — розповідає пенсіонер. — А чоловіки в довгих рясах одразу в мене по 15 великих коренів купували. Казали, що нічого кращого за пастернак немає.

Михайло коренеплоди і зелень пастернаку додає в супи, салати. Готує з ним заливну рибу, тушкує м"ясо.

— Використовую замість моркви, — пояснює чоловік. — Коли тушкую м"ясо, шматки перекладаю пастернаком.

Зараз ви читаєте новину «Шматками пастернаку перекладають м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути