47-річна Лідія Шевчук із села Гранів Вінницької області сидить на розісланій у кухні старій куфайці. Між колінами тримає макітру, тре сир. Готує солодкий молочний десерт — колотуху. На плиті мліє бульйон на холодець.
— Спішу спочатку втерти колотуху в макітрі, бо вже пора за часник для холодцю братися. Молоко втягує всі запахи, як макітру потім не мий, колотуха буде чути часником. А це солодка страва.
Лідія Шевчук готується до дня народження чоловіка Володимира. Йому 49 років.
— Хочу сюрприз зробити, бо колотуха, як і кутя, готується раз на рік, на храмове свято. Це дорога страва. На неї треба не менше півкіла сиру зібрати, стакан сметани, літр молока.
Молоко готувала за день. Майже годину кип'ятила його на малому вогні, доки не почервоніло. Стало солодким. У протертий у макітрі сир додає дрібку солі, вливає сметану, ще раз протирає. Доливає пряжене охолоджене молоко, сипле дві пачки ванільного цукру. Ще раз перетирає і несе в комору. Там розкладає колотуху в креманки. Десерт загусає півдня, нагадує сирний крем.
Коментарі