пʼятниця, 07 жовтня 2011 07:15

Колотуха загусає півдня

47-річна Лідія Шевчук із села Гранів Вінницької області сидить на розісланій у кухні старій куфайці. Між колінами тримає макітру, тре сир. Готує солодкий молочний десерт —  колотуху. На плиті мліє бульйон на холодець.

— Спішу спочатку втерти колотуху в макітрі, бо вже пора за часник для холодцю братися. Молоко втягує всі запахи, як макітру потім не мий, колотуха буде чути часником. А це солодка страва.

Лідія Шевчук готується до дня народження чоловіка Володимира. Йому 49 років.

— Хочу сюрприз зробити, бо колотуха, як і кутя, готується раз на рік, на храмове свято. Це дорога страва. На неї треба не менше півкіла сиру зібрати, стакан сметани, літр молока.

Молоко готувала за день. Майже годину кип'ятила його на малому вогні, доки не почервоніло. Стало солодким. У протертий у макітрі сир додає дрібку солі, вливає сметану, ще раз протирає. Доливає пряжене охолоджене молоко, сипле дві пачки ванільного цукру. Ще раз перетирає і несе в комору. Там розкладає колотуху в креманки. Десерт загусає півдня, нагадує сирний крем.

Зараз ви читаєте новину «Колотуха загусає півдня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути