Ексклюзиви
Четвер, 21 жовтня 2010 06:46

Капусту квасять із медом та калиною

Капусту краще квасити на молодий місяць, у жіночі дні — середу, п'ятницю, суботу.

— Пояснення нема, просто так робили ще наші прабабусі, — розповідає вінничанка 45-річна Ірина Слобідська. Вона шаткує капусту завжди 13 жовтня. Каже, цього дня вийде найсмачнішою, не псуватиметься до червня. — Можна й пізніше, але головне — не раніше. До заморозків капуста ще росте в городі, тому буде перегравати і в діжі. Я купую великі головки плоскої білої капусти. Листя має бути блискучим, трохи покрученим біля качана. У такої капусти маленька серцевина. Головка у формі повітряної кулі з грубим коренем на квашення недобра. Буде твердою і гіркою.

Узимку Ірина Слобідська виносить квашену капусту на базар. Люди розбирають відро за день. Каже, найкраще беруть під час посту. Серед постійних покупців — родини священиків.

— Мій чоловік не постує, їсть капусту з вареною в мундирах картоплею та солоним салом чи шкварками. Любить іще тушену з копченими ковбасками. Дочка просить зварити капусняк із сушеними грибами.

Вінничанка квасить капусту з болгарським перцем. Для цього ріже тонкими смужками 3 кг моркви, 2 кг перцю, кілограмовий корінь селери. До 10 кг шаткованої капусти додає овочі, склянку солі, 1 ч. ложку чорного перцю. Також кладе десяток лаврових листків, приправляє посіченою петрушкою. Залишає на три дні у великій емальованій каструлі, раз на день перемішує, щоб випустити гази від бродіння.

— Якщо капусту не мішати, вона запліснявіє і пом'якне. Буде мати неприємний смак і запах. Найкращий аромат має з тертими яблуками. На 10 кілограмів шаткованої капусти додаю кілограм тертої моркви та два десятки яблук сорту сніговий кальвіль. Цілі яблука такого аромату не дають, як порізані.

На святковий стіл Ірина Станіславівна готує квашену закуску. Для цього на 10 кг капусти січе 100 г часнику, пучок петрушки, натирає три корені хрону та два буряки. Складає суміш в емальовану каструлю. Окремо кип'ятить розсіл — у 4 л води всипає по склянці солі та цукру. Теплим заливає капусту. Тримає під пресом три доби. Капуста приємно пахне, має буряковий колір.

Також має в запасі рецепт капусти з медом. Овоч із тертою морквою заливає розсолом із 2 л води, двох ложок солі та чотирьох ложок меду. Кладе ще ягоди калини. Вони корисні, надають страві свіжого смаку і привабливого вигляду.

Зараз ви читаєте новину «Капусту квасять із медом та калиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 899
Голосування Андрій Шевченко залишить збірну України після Євро-2020?
  • 1) так, разом з італійськими помічниками перейде до "Мілана"
  • 2) ні, захоче зіграти як тренер на Кубку світу-2022
Переглянути
Погода