— На весілля, поминки чи великі свята замість борщу завжди подаємо капусняк. Виходить густий, ситний і наваристий, — каже 60-річна Лідія Середа із села Бугаївка Глобинського району на Полтавщині. Раніше її кликали за господиню.
За годину до приготування натирає на велику терку дві чималі капустини, пересипає сіллю і переминає. 5-літрову каструлю заповнює наполовину водою. Бере кілька шматків м"яса із кістками. Каже, найсмачніше — свинячі ребра.
Додає п"ять картоплин, варить півгодини. Потім 5 ст. л. пшона з розрахунком — ложка на літр. За 15 хв. кладе капусту і близько півлітра томату. Зварені картоплини витягає з каструлі, доливає юшки з капусняку і розтирає товкачем, щоб вийшла однорідна, як рідке тісто, маса. Цю юшечку виливає назад у каструлю. На олії підсмажує дрібно нарізане сало, цибулю, моркву, трохи томату, додає по ложці борошна та олії.
— Як тільки олія зашумить, засмажку переливаю в капусняк. Варю ще з півгодини на повільному вогні, часто помішуючи, бо капуста осідає на дно. Спеції, сіль, перець даю наприкінці, коли страва майже готова.
Коментарі