
— Купували раніше червону рибу, лосося. Самі солили. Зараз візьму голову від риби, бо на більше грошей не вистачить, і теж буде свято, — розказує киянка Олена Пращур, 42 роки.
У супермаркеті у відділі риби нюхає голови. Викладені на подрібненому льоду. Обирає ту, на якій більше м'яса й світліші зябра. Голова заважує майже на півкілограма. Платить 20 грн.
— Приготую юшки 5-літрову каструлю. У мене такий рецепт, що буде навариста.
Олена ставить на плиту каструлю з водою та кидає нарізані кубиками великі цибулину й моркву. Тільки-но овочі закипіли, зменшує вогонь, щоб варилися поволі. Вирізує зябра. Виймає очі. Де є луска, зчищає ножем. Промиває рибу під холодною водою.
— Бульйон у каструлі пахне овочами, натягнувся цибулею. Тепер кину туди рибу й нехай повільно кипить, хвилин 30. Не менше. Чим довше мліє, тим суп виходить жирніший.
Голова у каструлі не розварилась. Виймає її на миску. В супі вже плавають кільця жиру. До бульйону вкидає подрібнену картоплю. Стільки, щоб суп був густий. Якщо картоплі обмаль або картопляна юшка не смакує, кладе рис. Він добре поєднується з рибою. Всипає разом із картоплею. Як закипить, додає лавровий лист, чорний мелений перець. Кидає дрібку солі. У готову юшку всипає по столовій ложці насіченої зелені кропу й петрушки. Вимикає вогонь.
— Ділю голову й розкладаю в миски, щоб кожному потрохи м'яса попало.
З голови можна також приготувати суп з рибними фрикадельками.
М'ясо оббирає, додає до пів обсмаженої цибулини й пропускає через м'ясорубку або розтирає у блендері. Перчить і змішує зі збитим яйцем. Формує маленькі фрикадельки й опускає в готовий суп. Наприкінці всипає зелень.
— Для супу з фрикадельок краще брати не голову, а хвіст риби. Там більше м'яса. Хоч хвости й дорожчі вдвічі.
Хвости запікають під яйцями
— Це рецепт для шматочків червоної риби на кісточці. Викладала її на фольгу. Зверху по кружальцю лимона. Притрушувала тертим сиром і ставила у духовку. Тепер роблю це з хвостами, — розказує Оксана Пращур.
Чистить хвости, розрізує навпіл і складає в сотейник, змащений олією. Солить і перчить.
— Окремо підсмажую півкільцями цибулю — теж до риби. Більше виходить, — сміється. — Кладу хвости в гарячу духовку. Як тільки риба стала м'яка, заливаю збитими яйцями і присипаю тертим сиром. Ще хвилини три в духовці — і страва готова.
Коментарі