60-річна киянка Кіра Загурська домашню ікру минтая готує з оселедця.
— Я встигаю це зробити за 15–20 хвилин. Уже сельодочку почистила, — Кіра Миколаївна запрошує до своєї столичної квартири на Борщагівці. Під ногами плутається кішка, яку господиня називає Альфа-Бета-Гама за її три масті. Кицька голосно мурчить, іде за жінкою на кухню.
Кіра Загурська ставить на стіл тарілку з почищеним оселедцем та ікрою. Риба розділена на дві частини. У каструлю виливає томатний сік, олію. Ставить на плиту і доводить до кипіння.
— Де взяла рецепт — не пам"ятаю. Таку ікру готую все життя, — швидко помішує ложкою і кидає у рідину манку. Маса гусне, манка стає схожою на "ікринки" помаранчевого кольору. — Знайома працює в Міністерстві охорони здоров"я. Якось вона пригостила колег бутербродами з ікрою, яку я приготувала. Усі питали: "Це з оселедця чи з минтая?". Навіть її лєпший друг, рибак, і той несправжньої ікри не розпізнав. Маленька баночка такої в магазині коштує 10 гривень. А цієї на такі гроші виходить утричі більше.
Маленька баночка у магазині коштує 10 гривень
Кіра Миколаївна знімає каструлю з вогню і ставить холонути на підвіконня. Додає дрібно порізані оселедець і цибулю. Потрохи спецій: хмелі-сунелі, червоного меленого перцю та коріандру. На кінчику ножа — лимонну кислоту.
— Гостям ставлю ікру в сєльодочниці, — викладає страву на продовгувате блюдо. Нарізає батон і робить бутерброди. — Прикрашаю лимончиком і посипаю нарізаною зеленою цибулькою.
Бутерброд із домашньою ікрою дуже смачний. На язиці ікринки відчуваються, наче справжні рибні. Страва просочилася цибулею і духмяними спеціями.
склянка томатного соку, 0,7 склянки олії, 0,5 склянки манки, оселедець, цибулина, хмелі-сунелі, червоний перець, коріандр та лимонна кислота
Коментарі