Львів"янка 45-річна Ольга Закалюжна пече хліб на домашній заквасці. Каже, дріжджі шкідливі.
— При випічці дріжджовий гриб не гине, а залишається в нашому організмі. Його надлишок спричиняє зміни кислотності крові, виділяє токсини. Хочеться корисного хліба. Знайомі, які підтримують здоровий спосіб життя, порадили рецепт домашньої закваски. Його знали наші предки.
Для закваски Ольга бере кілька столових ложок борошна, склянку води і ложку рідкого меду. Він має бути від бджіл, яких не підгодовують цукром. Усе перемішує до однорідної маси, як рідка сметана, і ставить у тепле місце на два дні.
— Це може бути над плитою, біля батареї. Зверху масу треба накрити чистою тканиною, щоб у мікрофлору не потрапляли додаткові бактерії. Через два дні досипаю ще ложку муки, так би мовити, підгодовую закваску. Протягом тижня роблю так тричі. За день перед випіканням закваску розбавляю літром води, даю півкілограма муки і ставлю ще на ніч у тепле місце. Зранку опара має забулькати.
На 5 кг хліба Ольга розраховує 0,5 л закваски, 1,5 л води, 2,5 кг борошна, 1,5 ст. ложки морської солі, кілька столових ложок олії. Морську сіль купує в магазині по 9 грн/кг.
— Олію додаю, щоб хліб довше зберігався. Він стоїть до двох тижнів. Не пліснявіє, не черствіє. За якістю такий, ніби заварний, вогкий.
Борошно комбінує — трохи житнього, пшеничного, гречаного, кукурудзяного. Для смаку додає родзинок, чорносливу.
— У кукурудзяній муці є органічне золото, яке потрібне нашому організму. Житній хліб буде кислий. Гречана мука кислий смак розбавляє. Ви можете експериментувати. До закваски не підійде звичайне борошно. Тільки з цільного зерна. Для цього чисте зерно перемеліть у кавомолці. Разом із зародками та висівками із борошна виходить ситніший хліб.
Шматки тіста господиня ставить у форму, чекає, доки трохи підросте. Ще 30 хв. хліб піднімається в духовці за 50°С. Печеться годину при 180°С. На останні 10 хв. господиня підкручує температуру на 20°С більше.
Закваску можна зберігати в холодильнику в закритій літровій банці. За потреби розвести її водою і знову ставити бродити в тепле місце.
В Ольги Закалюжної хліб без дріжджів почали замовляти. Продає його по 25 грн/кг.















Коментарі