Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2012 06:30

Хачапурі начиняють сулугуні з бринзою

Автор: фото з сайта www.radikal.ru
  Тісто для хачапурі вчиняють на дріжджах чи кислому молоці. Начиняють різними сирами із зеленню. Запікають накритими у сковороді без жиру
Тісто для хачапурі вчиняють на дріжджах чи кислому молоці. Начиняють різними сирами із зеленню. Запікають накритими у сковороді без жиру

Грузини печуть хачапурі у розпеченій духовці з парою. Також — на сковорідці завбільшки з невелику тарілку. Житомирянин 33-річний Вадим Петрук навчився робити справжнє хачапурі у друга-грузина.

— Воно не схоже на ті конверти, які продають у пиріжкових кіосках. Більше — на піцу з начинкою всередині. Тісто вчиняю на дріжджах, щоб кілька разів піднялося. Але коли роблю не вдома — то просто на кефірі або кислому молоці. Додаю дрібку солі й цукру, помалу всипаю муку.

Місить до густоти сметани, трохи рідше, ніж на оладки. Тісто липне до пальців, тому їх треба вмочати в борошно. Стіл, на якому готує, також посипає.

— Залишаю тісто хвилин на 15. Потім умішую 30 мілілітрів олії,  всипаю ще муки. Тісто слід вимішувати ретельно, тоді круте насититься киснем і стане пухке. Ще трохи вимішую і хай відпочиває. Тим часом роблю начинку з бринзи або фети. Сир має бути грузинський.

Якщо він пересолений, змішує його з несолоною моцарелою або сулугуні. Додає різні види, які є під рукою. Твердий сир тре на великій тертці.

— Останній раз змішував сулугуні з бринзою. Смак стає пікантніший. Сулугуні намагаюся брати не білий, а кремовий. Такий смачніший. Потім вбиваю яйце.

Якщо сиру мало, натирає на тертці трохи вареної картоплі та додає в начинку. Змішує усе і посипає зеленню — кропом, петрушкою, кінзою. Додає пару тертих зубців часнику. Солить, кладе ніжні кавказькі спеції, такі, щоб не перебивали смак сирів. Робить корж завтовшки до 0,5 см.

— Ніякої качалки— тільки руками, інакше порушиться пухкість тіста. Всередину кладу кульку начинки. Кількість розраховую, щоб гості наїлися з добавкою. За об'ємом начинки має бути стільки ж, скільки й тіста. Середина коржа — товстіша, краї — тонші. Защіпаю посередині, виходить такий мішечок. Потім перевертаю його і рівномірно розпластую сир.

Змітає з коржа борошно і викладає на гарячу, але не розпечену сковороду. Олії не додає, бо хачапурі не смажать, а печуть. Аби були соковиті, накриває кришкою.

— Зо п'ять хвилин підрум'янюю, перевертаю. Наколюю шматок масла на виделку і змащую хачапурі з одного боку в сковорідці. Потім викладаю корж на тарілку пісним боком догори і знов мащу. Подаю на стіл, коли випічка вбере все масло. Виходить тонкий ніжний корж із соковитою начинкою. Роблю для компанії — кожному по одному.

У сирну начинку до хачапурі додають також шматочки м'яса чи грибів.

Аджику розводять соком

Вадим Петрук робить до хачапурі грузинський соус.

— Тру на тертці помідор, додаю трохи паприки, дрібно порізаного часнику і грузинську аджику. Її продають на ринках. Вона має бути яскрава, без добавок, зі смаком болгарського перцю. Все перемішую і пробую на гостроту.

Їсти соус треба одразу, доки свіжий. За кілька годин томатний сік почне псуватися.

 

Зараз ви читаєте новину «Хачапурі начиняють сулугуні з бринзою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути