понеділок, 17 лютого 2020 07:36

Галицький пляцок замінює весільний торт

Автор: ФОТО надане Лілією Цвіт
  Для галицького пляцка випікають коржі з вишні й горіхів, можна додавати кокос і журавлину. Десерт покривають желе, ніч настоюють у холодильнику
Для галицького пляцка випікають коржі з вишні й горіхів, можна додавати кокос і журавлину. Десерт покривають желе, ніч настоюють у холодильнику

— Галицький пляцок Кора вишні має багатий смак завдяки великій кількості шарів, — розповідає 33-річна Лілія Цвіт із райцентру Дрогобич Львівської області. — Коржі можна робити з кокосом, горіхами та журавлиною. Їх поєднують вишневими заварним кремом і желе. Пляцок часто печу на замовлення для весілля, замінює торт.

Спочатку готую вишневий корж. Відділяю п'ять жовтків від білків. Кидаю у білки дрібку солі і збиваю у піну. Додаю 150 грамів цукру й 10 грамів ванільного цук­ру. Збиваю до їхнього розчинення. Додаю п'ять жовтків і збиваю міксером. Сиплю 50 грамів борошна, 1 чайну ложку розпушувача та 40 грамів сухого вишневого киселю. Замішую легке тісто. Викладаю у застелену папером форму й печу при температурі 180 градусів 40 хвилин.

Виймаю з форми й охолоджую. Просочую сиропом. Його роблю зі 150 мілілітрів теплої води, 1 столової ложки горілки та 4 чайних ложок цукру. Розділяю суміш на дві частини й однією мащу коржі. Потім розтоплюю 200 грамів шоколаду та 50 грамів вершкового масла. Перемішую і мащу вишневий корж з обох боків.

Далі беруся за горіхові коржі. Збиваю сім білків у піну, поступово додаючи 200 грамів цукру. Вкидаю сім жовтків та перемішую. Тоді насипаю 150 грамів борошна, 2 чайні ложки розпушувача і 200 грамів подрібнених горіхів. Підійдуть волоські чи арахіс. Викладаю тісто у форму й випікаю при 180 градусах 50 хвилин. Охолоджую й розрізаю впоперек на дві частини. Їх просочую рештою сиропу.

Для крему беру консервовані вишні, вони кращі за морожені. Бо мають густий сік, який дає яскравий ягідний аромат.

Відціджую 500 грамів вишень у власному соку, щоб його було 250 мілілітрів. До нього додаю води стільки, щоб разом утворилося 600 мілілітрів рідини. Дві третини цієї рідини наливаю у каструлю і ставлю на закипання. А у решті розчиняю 80 грамів вишневого пудингу. Окремо ставлю на плиту сироп. Як почне закипати, наливаю розчинений пудинг. Варю 5 хвилин, помішуючи, доки маса загусне. Знімаю з вогню, накриваю харчовою плівкою й охолоджую до кімнатної температури.

Збиваю міксером 500 грамів м'якого вершкового масла з 50 грамами цукрової пудри. Додаю по столовій ложці у пудинг. Збираю десерт. Кладу горіховий корж, змащую половиною крему. Його накриваю ягодами та вишневим коржем. Додаю решту крему й накриваю горіховим коржем.

Поки холоне вишневий крем, готую верхній шар. У 400 мілілітрах окропу розчиняю 140 грамів вишневого желе. Коли воно почне холонути, викладаю зверху на пляцок. Залишаю на ніч у холодильнику і вранці вже можна різати.

Зараз ви читаєте новину «Галицький пляцок замінює весільний торт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути