— У тещі рясно родять яблуні, — каже 47-річний Богдан Мацейко з Бродів Львівської області. — Щоб не пропадали, готую з них сидр у домашніх умовах. Напій має красивий медовий колір і приємний смак. Легко п'ється, після нього не буває похмілля.
Бере 10 кг яблук. Кожне протирає салфеткою. Не миє, щоб не нашкодити дріжджам, які є на шкірці. Без них не буде бродіння. Складає фрукти в теплому місці й залишає на три дні.
— Ідеальна комбінація — це одна третина кислих яблук і дві третини солодких. Очищаю їх від листя й хвостиків, а шкірку й кісточки залишаю. Подрібнюю у блендері чи м'ясорубці до однорідного пюре.
Гарячою водою промиває ємність і витирає насухо. Вкладає перемелені яблука так, щоб третина залишилася пустою.
— Додаю цукор із розрахунку 120–150 грамів на кілограм фруктів. Добре перемішую. Закриваю і залишаю банку в темному теплому місці на чотири дні. Щодня перемішую. Коли з'явилася піна й запахло бродінням, починаю наступний етап, — продовжує чоловік.
Вичавлює сік і переливає в іншу посудину. Кріпить водяний затвор.
— Головне дотриматися послідовності. Слід поставити яблучний сидр у темне місце й витримати його півтора-два місяці за температури від 18 до 27 градусів. Коли появиться осад, бродіння закінчиться, напій посвітлішає — час фільтрувати сидр. Через трубочку зливаю рідину та проціджую через складену вчетверо марлю.
Розливає по пляшках і щільно закриває.
— Ставлю напій у прохолодне місце на три місяці, щоб дозрівав. Після цього він готовий до вживання, — говорить Богдан Мацейко.
Коментарі