70-річна житомирянка Лідія Калиновська готує вафельні торти, змащені саморобним згущеним молоком.
— Сусідка дала мені рецепт "згущонки", — розповідає Лідія Олександрівна. — Домашня смачніша та дешевша за магазинну, — жінка наливає у каструлю два літри молока і ставить на вогонь. — Тепер у моєму погребі завжди є літрова баночка домашнього згущеного молока.
Молоко закипіло, й пані Лідія всипала у каструлю півлітра цукру. Помішувала, доки він розчинився.
— Якщо на два літри молока вкинете літр цукру, "згущонка" звариться швидше, — каже, додаючи в каструлю дрібку лимонної кислоти.
Через годину молоко пожовтіло, а через півтори стало світло-коричневим. Лідія Калиновська зачекала, доки воно охолоне, і щедро намазала довгу скибку пирога з маком до чаю. Саморобна "згущонка" вийшла густа, але зовсім не приторна.
Що потрібно
(на 1 л згущеного молока)
2 л домашнього молока, 0,5–1 л цукру, на кінчику ножа лимонної кислоти
Коментарі