четвер, 25 березня 2010 18:43

Біля паски кладуть нейодовану сіль

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ольга Наливайко пече паски у глиняному пасківнику з Полтавщини. Його жінці подарували під час етнографічної експедиції на початку 90-х. Тісто до стінок такої форми не пристає і гарно випікається
Ольга Наливайко пече паски у глиняному пасківнику з Полтавщини. Його жінці подарували під час етнографічної експедиції на початку 90-х. Тісто до стінок такої форми не пристає і гарно випікається

"Найважливіші у великодньому кошику паска та писанки. Решта всього має бути по шматочку зі святочного столу", — говорить 52-річна Ольга Наливайко, етнограф зі Львова.

Стінки святкового кошика господиня обплітає вічнозеленими гілками мирта або синьо-рожевими листками ряста. Рослини символізують безсмертя та вічне життя. У центрі ставить паску. Пече її за традиційним рецептом. З однакових складників може спекти три різні за смаком — здобну, з кислинкою та делікатну. Каже, лінуватися спекти паску — гріх.

Місить з літра молока, 100 г дріжджів, 10 яєць, 0,5 кг цукру, 300 г масла, 200 г родзинок, додає цедру одного лимона, ваніль. На 10 хв. засипає дріжджі цукром. Тоді вливає молоко, яйця, збиті з цукром. Перед тим, як їх збивати, посипає кожен жовток сіллю. Від цього тісто буде жовтішим. Муки дає стільки, щоб вийшло, як густа сметана. Відставляє розчин у тепле місце на 2 год. Як підійде, додає родзинки, розтоплене масло, цедру одного лимона та замішує густе тісто. Місить не менше години. Тоді відставляє підходити у тепле місце на 1,5 год.

Форми для пасок змащує смальцем та заповнює на третину тістом. Утретє тісто підходить у формах. За півгодини змащує їх збитим яйцем. Паски ставить у добре розігріту духовку, через 20 хв. газ скручує.

Сіль — це оберіг від злих очей

— За таким рецептом паска виходить солодка та здобна. Якщо ж розчину зробити з молока, дріжджів та муки і залишити бродити на 8 годин, то паска матиме кислинку. Таку можна їсти з шинкою чи холодцем. За третім рецептом, білки вводжу у тісто перед тим, як накладати його у форми. Паска буде з великими порами та делікатна на смак.

Біля паски у кошик Ольга Наливайко кладе фарбовані у цибулевому лушпинні крашанки.

— Немає значення, скільки яєць у кошику. Вони символізують життя. Обов"язково кладу масло і сир. Молочні продукти — це зв"язок матері та дитини, людства та Ісуса Христа. Я готую сирну плесканку за рецептом своєї бабці. Спершу добре відтискаю кілограм сиру. Кладу його у полотняну торбину, пошиту на кут. Притискаю каменем або відром з водою. Коли зайва сироватка стече, вимішую сир з п"ятьма–восьма яйцями, даю трохи масла, кмину і солю. Виходить грубий млинець. Кладу його на бляху і в духовку. Нехай трохи підсушиться на малому вогні. Якщо жовтком згори помастити, то плесканка вийде жовта.

У кошик господиня радить покласти сіль. Це оберіг від злих очей. Каже, якщо посипати свяченою сіллю поріг, то лиха людина не зайде до хати.

— У Страсну п"ятницю грудку кам"яної нейодованої солі кладу у духовку. Вона має добре випектися, доки не потемніє. Насипаю її у маленьку глиняну сільничку. Збоку ставлю у кошику корінчик хрону, як символ сили та здоров"я. На Великодній сніданок його натирають на тертку до крашанок. З м"ясного кладу шматок шинки та ковбаси. Бачу, люди несуть свіжі овочі, фрукти, цукерки. Це не заборонено. А от усе, що пов"язане з алкоголем, у кошику не має місця. Це не має жодного стосунку до християнського життя. Обов"язковою є свічка. Її запалюю у церкві під час освячення.

У тісто дають 50 яєць

6 склянок борошна, 100 г дріжджів, 1/3 склянки молока, 2 склянки вершків, 50 яєць, склянка цукру, 2–3 зернята кардамону, 2–3 штуки гвоздики, чайна ложка солі

Зробіть опару — половину борошна запарте теплими вершками і розмішайте. Жовтки збивайте, доки не побіліють. Розчиніть у молоці дріжджі і додайте до жовтків. Усе перемішайте і влийте в опару. Дайте тісту зійти. Додайте сіль, решту борошна і замішуйте протягом 30 хв. Потім влийте тепле вершкове масло, додайте цукор, товчений кардамон, гвоздику і корицю на кінчику ножа. Дайте тісту зійти ще раз. Форму для випікання наповнюйте наполовину. Зверху змажте яйцем. Готову паску посипте присипкою із цукрової пудри.

Зараз ви читаєте новину «Біля паски кладуть нейодовану сіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути