"Найважливіші у великодньому кошику паска та писанки. Решта всього має бути по шматочку зі святочного столу", — говорить 52-річна Ольга Наливайко, етнограф зі Львова.
Стінки святкового кошика господиня обплітає вічнозеленими гілками мирта або синьо-рожевими листками ряста. Рослини символізують безсмертя та вічне життя. У центрі ставить паску. Пече її за традиційним рецептом. З однакових складників може спекти три різні за смаком — здобну, з кислинкою та делікатну. Каже, лінуватися спекти паску — гріх.
Місить з літра молока, 100 г дріжджів, 10 яєць, 0,5 кг цукру, 300 г масла, 200 г родзинок, додає цедру одного лимона, ваніль. На 10 хв. засипає дріжджі цукром. Тоді вливає молоко, яйця, збиті з цукром. Перед тим, як їх збивати, посипає кожен жовток сіллю. Від цього тісто буде жовтішим. Муки дає стільки, щоб вийшло, як густа сметана. Відставляє розчин у тепле місце на 2 год. Як підійде, додає родзинки, розтоплене масло, цедру одного лимона та замішує густе тісто. Місить не менше години. Тоді відставляє підходити у тепле місце на 1,5 год.
Форми для пасок змащує смальцем та заповнює на третину тістом. Утретє тісто підходить у формах. За півгодини змащує їх збитим яйцем. Паски ставить у добре розігріту духовку, через 20 хв. газ скручує.
Сіль — це оберіг від злих очей
— За таким рецептом паска виходить солодка та здобна. Якщо ж розчину зробити з молока, дріжджів та муки і залишити бродити на 8 годин, то паска матиме кислинку. Таку можна їсти з шинкою чи холодцем. За третім рецептом, білки вводжу у тісто перед тим, як накладати його у форми. Паска буде з великими порами та делікатна на смак.
Біля паски у кошик Ольга Наливайко кладе фарбовані у цибулевому лушпинні крашанки.
— Немає значення, скільки яєць у кошику. Вони символізують життя. Обов"язково кладу масло і сир. Молочні продукти — це зв"язок матері та дитини, людства та Ісуса Христа. Я готую сирну плесканку за рецептом своєї бабці. Спершу добре відтискаю кілограм сиру. Кладу його у полотняну торбину, пошиту на кут. Притискаю каменем або відром з водою. Коли зайва сироватка стече, вимішую сир з п"ятьма–восьма яйцями, даю трохи масла, кмину і солю. Виходить грубий млинець. Кладу його на бляху і в духовку. Нехай трохи підсушиться на малому вогні. Якщо жовтком згори помастити, то плесканка вийде жовта.
У кошик господиня радить покласти сіль. Це оберіг від злих очей. Каже, якщо посипати свяченою сіллю поріг, то лиха людина не зайде до хати.
— У Страсну п"ятницю грудку кам"яної нейодованої солі кладу у духовку. Вона має добре випектися, доки не потемніє. Насипаю її у маленьку глиняну сільничку. Збоку ставлю у кошику корінчик хрону, як символ сили та здоров"я. На Великодній сніданок його натирають на тертку до крашанок. З м"ясного кладу шматок шинки та ковбаси. Бачу, люди несуть свіжі овочі, фрукти, цукерки. Це не заборонено. А от усе, що пов"язане з алкоголем, у кошику не має місця. Це не має жодного стосунку до християнського життя. Обов"язковою є свічка. Її запалюю у церкві під час освячення.
У тісто дають 50 яєць
6 склянок борошна, 100 г дріжджів, 1/3 склянки молока, 2 склянки вершків, 50 яєць, склянка цукру, 2–3 зернята кардамону, 2–3 штуки гвоздики, чайна ложка солі
Зробіть опару — половину борошна запарте теплими вершками і розмішайте. Жовтки збивайте, доки не побіліють. Розчиніть у молоці дріжджі і додайте до жовтків. Усе перемішайте і влийте в опару. Дайте тісту зійти. Додайте сіль, решту борошна і замішуйте протягом 30 хв. Потім влийте тепле вершкове масло, додайте цукор, товчений кардамон, гвоздику і корицю на кінчику ножа. Дайте тісту зійти ще раз. Форму для випікання наповнюйте наполовину. Зверху змажте яйцем. Готову паску посипте присипкою із цукрової пудри.
Коментарі