неділя, 12 листопада 2006 15:52

Аргентинську траву заварюють 13 разів

У магазині перуанського одягу на Глибочицькій у Києві можна скуштувати мате — напій з Південної Америки. Спочатку він видається гірким на смак. Та після кількох ковтків у роті стає солодко.

Мате заварюють у спеціальному посуді. Калабас — посудина, виготовлена з висушеного гарбуза, бомбілія — трубка, через яку п"ють рідину. Хоча вдома можна заварити й у звичайній чашці.

— Калабас на третину засипають мате. Можна й більше. Якщо правильно все зробити, то навіть міцна заварка не буде гіркою, — розповідає продавець магазину Тетяна Ковтун, 20 років. — Струсити суміш, залити гарячою водою, але не окропом. Доливати воду в одну й ту ж заварку можна 13 разів.

Для домашнього заварювання на 50 г мате треба 1 л кип"яченої води. Дати напою натягнутися 1–2 хв. і процідити, бо ця заварка не осідає. Можна готувати мате з цукром чи медом. Або холодний мате — залити холодною кип"яченою водою.

— Справжнє мате гіркувате, терпке. Має темно-зелений, навіть трохи буруватий, колір, — каже Тетяна.

Індіанці називали його "напоєм богів". Він корисний для здоров"я — знімає фізичне напруження, втамовує голод та допомагає при грипі.

У магазині "Квін альпака" на Глибочицькій пачка мате російської розфасовки коштує 20 грн, а аргентинської — 50–90 грн.


Що таке мате

Мате — це вічнозелене дерево з довгими листками, схожими на нашу вербу. Росте в Бразилії, Аргентині та Уругваї. Його листя, а інколи й кору, сушать та подрібнюють. Ця суміш і називається мате.

Зараз ви читаєте новину «Аргентинську траву заварюють 13 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути